Dýňové lahůdky na zahřátí

Polévky z dýně patří k tomu nejlepšímu, co nám sezónní kuchyně nabízí. Zahřejte se v podzimní plískanici oranžovou dobrotou, a hned vám bude lépe.

Dýňová polévka se smetanou a česnekem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 česnekové stroužky
  • 100 ml sladké smetany
  • dýňový olej (nemusí být)
  • pražená dýňová semínka

 

1 Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na větší kostky. Dejte do hrnce, zalijte vývarem a osolte. Vařte do změknutí – asi 30 minut.
2 Tyčovým mixérem pak dýni rozmixujte a přidejte prolisovaný česnek. Dochuťte solí, špetkou pepře a polévku zjemněte smetanou. Nakonec naservírovanou polévku ozdobte trochou pražených dýňových semínek.

 


Dýňová polévka s kari, kokosovým mlékem a pečenou cizrnou

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • máslo
  • 1 větší cibule
  • 1+1 lžíce kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl
  • pepř
  • 250 g cizrny z plechovky
  • 1 lžíce oleje
  • sezamová semínka na posypání
1 Slitou cizrnu z plechovky osušte, smíchejte s 1 lžící oleje a 1 lžící kari koření a pečte na plechu s pečicím papírem na 175 °C 45–50 minut do křupava.
2 Dýni zbavenou slupky a semínek pokrájejte na kusy a dejte péct do trouby na 200 °C do změknutí (asi 20–30 minut).
3 V hrnci na lžíci másla orestujte nakrájenou cibuli, přidejte 1 lžíci kari koření a dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, rozmixujte, přidejte kokosové mléko, osolte a opepřete. Polévku podávejte s pečenou cizrnou, posypanou sezamovými semínky.

 


Dýňová polévka se zázvorem a chilli

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4

  • 1 menší dýně (např. Hokkaido)
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 chilli paprička
  • sůl
  • opražená dýňová semínka
  • opečené krutony

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni zbavenou semen a pokrájenou na větší kusy dejte spolu s očištěnou mrkví a česnekem na plech a pečte asi 20–30 minut do změknutí.
2 Upečenou zeleninu rozmixujte s kouskem oloupaného čerstvého zázvoru, dejte do hrnce, přidejte olej, zeleninový vývar a nasekanou chilli papričku (podle chuti), dosolte a chvíli povařte.
3 Podávejte s opečenými dýňovými semínka a krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek