Dýňové lahůdky na zahřátí
Dýňová polévka se smetanou a česnekem
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4
- 1 menší dýně (např. Hokkaido)
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 česnekové stroužky
- 100 ml sladké smetany
- dýňový olej (nemusí být)
- pražená dýňová semínka
1 Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na větší kostky. Dejte do hrnce, zalijte vývarem a osolte. Vařte do změknutí – asi 30 minut.
2 Tyčovým mixérem pak dýni rozmixujte a přidejte prolisovaný česnek. Dochuťte solí, špetkou pepře a polévku zjemněte smetanou. Nakonec naservírovanou polévku ozdobte trochou pražených dýňových semínek.
Dýňová polévka s kari, kokosovým mlékem a pečenou cizrnou
Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4
- 1 menší dýně (např. Hokkaido)
- máslo
- 1 větší cibule
- 1+1 lžíce kari koření
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
- 250 g cizrny z plechovky
- 1 lžíce oleje
- sezamová semínka na posypání
2 Dýni zbavenou slupky a semínek pokrájejte na kusy a dejte péct do trouby na 200 °C do změknutí (asi 20–30 minut).
3 V hrnci na lžíci másla orestujte nakrájenou cibuli, přidejte 1 lžíci kari koření a dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte 10 minut, rozmixujte, přidejte kokosové mléko, osolte a opepřete. Polévku podávejte s pečenou cizrnou, posypanou sezamovými semínky.
Dýňová polévka se zázvorem a chilli
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4
- 1 menší dýně (např. Hokkaido)
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 chilli paprička
- sůl
- opražená dýňová semínka
- opečené krutony
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni zbavenou semen a pokrájenou na větší kusy dejte spolu s očištěnou mrkví a česnekem na plech a pečte asi 20–30 minut do změknutí.
2 Upečenou zeleninu rozmixujte s kouskem oloupaného čerstvého zázvoru, dejte do hrnce, přidejte olej, zeleninový vývar a nasekanou chilli papričku (podle chuti), dosolte a chvíli povařte.
3 Podávejte s opečenými dýňovými semínka a krutony z bílého pečiva.