Koblihy nejsou jen masopustní pochoutka
Masopustní koblihy
- 500 g hladké mouky
- sůl
- citronová kůra (lze i pomerančová)
- 30 g droždí
- 220 ml smetany (mléka)
- 2 kostka cukru
- 6 žloutků
- 60 g cukru
- 3 lžíce rumu
- 80 g másla
- džem k plnění
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte zbylou vlažnou smetanu, vzešlé kvasnice, rozpuštěné máslo a rum. Prošlehejte a vlijte k mouce. Vypracujte vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto poté na válu lehce posypaném moukou vyválejte na asi 3 cm vysoký plát a tvořítkem vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich naneste trochu zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a po okrajích spojte.
Nechte koblihy přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout. Do kastrůlku nebo pánve s vysokým okrajem vlijte dostatečné množství oleje (koblihy v něm musí plavat) a dobře jej rozehřejte. Vkládejte koblihy opatrně tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chvíli je smažte přiklopené, poté je obraťte a již nezakryté dosmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte odsát na kuchyňských papírových utěrkách a prochladlé pak pouze lehce poprašte moučkovým cukrem.
Tvarohové koblihy
- 400 g tvarohu
- 4 žloutky
- 20 g droždí
- 4 lžíce smetany
- 500 g hladké mouky
- sůl
- olej na smažení
Rozetřete tvaroh, přidejte do něj 4 žloutky, rozdrobené droždí a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Rozmíchejte, přisypte mouku, mírně osolte a vypracujte těsto. Rukama z těsta tvarujte kuličky, skládejte je na vál a nechte chvíli kynout. Pak koblihy dozlatova osmažte ve vyšší vrstvě oleje.
Jablkové koblihy
- 50 g másla
- sůl
- 20 g sádla
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 42 g droždí
- olej
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
Na náplň:
- skořicový cukr
- 1 lžička skořice
- 3 jablka
- 50 g cukru
- olej na smažení
Do poloviny vlažného mléka přidejte vanilkový cukr a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustťe sádlo. V míse utřete do světlé pěny máslo, moučkový cukr a žloutky. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. Přidejte kvásek, žloutkovou hmotu, vlažné mléko s rozpuštěným sádlem a rum. Vypracujte jemné hladké těsto. V míse vysypané moukou ho nechte asi hodinu kynout. Na náplň nakrájejte na drobné kostičky jablka. Smíchejte je s cukrem, skořicí a 10 minut poduste. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka. Potřete je vejcem. Na polovinu koleček rozdělte náplň, přiklopte zbylými kolečky a pořádně přimáčkněte okraje. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje koblihy smažte dozlatova a osušte.