Knedlíky podle Sandtnerky
Jemný knedlík
- 40 g másla
- sůl
- 4 žloutky
- 100 g housky
- 130 ml mléka
- 150 g krájené housky
- sníh ze 4 bílků
- 20 g másla na pokropení
- 10 g strouhanky
V míse umícháme máslo se solí, přidáme žloutky, v mléce máčené, jemně utřené nebo prolisované housky a vše dobře umícháme. Pak do toho lehce zamícháme na kostky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků. Čistý ubrousek namočíme ve studené vodě, vyždímáme, těsto pomocí velkého cedníku do něho nalijeme, nad těstem výše zavážeme a vaříme v osolené vařící vodě 1 hodinu. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky, posypeme strouhankou a pokropíme máslem. Tento knedlík podáváme ke zvěřině a podobně.
Každý knedlík vařený v ubrousku musí být uvázán na ucha hrnce, aby nepadl ke dnu a nepřipálil se.
Třený knedlík
- 100 g másla
- sůl
- 6 vajec
- 6 lžic mouky
- 6 lžic mléka
- 2 žloutky
- 200 g housky
- máslo na smažení a na polití
Do 100 g utřeného másla se solí přidáme vždy 1 vejce, 1 lžíci mouky a 1 lžíci mléka, až je tam 6 vajec, 6 lžic mouky a 6 lžic mléka. Poté přidáme 2 žloutky, těsto dobře vypracujeme, načež do něho zamícháme 200 g na kostičky nakrájené housky, na másle usmažené a vychladlé, a knedlík v ubrousku uvaříme (jako Jemný knedlík). Vaříme 1 hodinu. Hotový vyndáme z ubrousku, nakrájíme, polijeme máslem a podáváme k jemnějšímu masu.
Karlovarský knedlík
- 70 g másla
- sůl
- 6 žloutků
- 500 ml mléka
- 560 g mouky
- 200 g housky
- 20 g másla
- tuhý sníh ze 6 bílků
- 20 g másla na ubrousek
- 30 g másla na polití
Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme jeden po druhém žloutky, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostičky nakrájené housky a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme dvakrát nad sebou a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený nakrájíme a podáváme máslem politý k jemnějšímu masu.