Klasika ze švestek a jablek

Máme pro vás ještě jednu várku podzimních receptů, tentokrát pečeme klasicky.

Křehký švestkový koláč

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 140 g másla
  • 60 ml kysané smetany
  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 600 g švestek
  • 70 g cukru
  • špetka skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry

 

1 Z mouky, cukru, soli, másla vytvořte prsty drobenku, přidejte kysanou smetanu a vypracujte pružné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte vychladit aspoň na 20 minut do lednice. Vypeckované nakrájené švestky promíchejte v misce s cukrem, skořicí a citronovou kůrou a šťávou.

2 Vychlazené těsto rozválejte do tvaru kruhu a dejte ho na plech potažený pečicím papírem. Od středu kruhu pěkně vyskládejte na těsto připravené švestky. Okraje nechte volné, přeložte je přes krajní řadu švestek a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 40–50 minut při 190 °C

 

 

Tvarohové knedlíky se švestkami

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 6

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • švestky
  • moučkový cukr
  • strouhaný tvaroh
  • máslo nebo smetana na přelití

 

1 Do mísy dejte měkký tvaroh, mouku, dětskou krupičku, špetku soli a vejce a vypracujte těsto. Rozdělte ho na 8 stejných dílů. Do každého zabalte vypeckovanou švestku a vytvarujte knedlík.

2 Vařte v osolené vodě, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Podávejte posypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem, přelité smetanou nebo rozpuštěným máslem.

 

 

Smažené jablečné kroužky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8

  • 180 g hladké mouky
  • 250 ml světlého 10° piva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 5 jablek
  • olej na smažení
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 

1 Z mouky, piva, žloutků a soli ušlehejte těsto a nechte ho 15 minut stát. Jablka oloupejte, ve středu vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kroužky silné asi 1 cm. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do těstíčka.

2 Jablečné kroužky obalujte v těstíčku, smažte je dozlatova na vyšší vrstvě rozpáleného oleje a osmažené nechte okapat na papírovém ubrousku. Pak je ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek