Klasika ze švestek a jablek
Křehký švestkový koláč
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6
Na těsto:
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 140 g másla
- 60 ml kysané smetany
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 600 g švestek
- 70 g cukru
- špetka skořice
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
1 Z mouky, cukru, soli, másla vytvořte prsty drobenku, přidejte kysanou smetanu a vypracujte pružné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte vychladit aspoň na 20 minut do lednice. Vypeckované nakrájené švestky promíchejte v misce s cukrem, skořicí a citronovou kůrou a šťávou.
2 Vychlazené těsto rozválejte do tvaru kruhu a dejte ho na plech potažený pečicím papírem. Od středu kruhu pěkně vyskládejte na těsto připravené švestky. Okraje nechte volné, přeložte je přes krajní řadu švestek a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 40–50 minut při 190 °C
Tvarohové knedlíky se švestkami
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 1 vejce
- špetka soli
- švestky
- moučkový cukr
- strouhaný tvaroh
- máslo nebo smetana na přelití
1 Do mísy dejte měkký tvaroh, mouku, dětskou krupičku, špetku soli a vejce a vypracujte těsto. Rozdělte ho na 8 stejných dílů. Do každého zabalte vypeckovanou švestku a vytvarujte knedlík.
2 Vařte v osolené vodě, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Podávejte posypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem, přelité smetanou nebo rozpuštěným máslem.
Smažené jablečné kroužky
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8
- 180 g hladké mouky
- 250 ml světlého 10° piva
- 2 vejce
- špetka soli
- 5 jablek
- olej na smažení
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
1 Z mouky, piva, žloutků a soli ušlehejte těsto a nechte ho 15 minut stát. Jablka oloupejte, ve středu vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kroužky silné asi 1 cm. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do těstíčka.
2 Jablečné kroužky obalujte v těstíčku, smažte je dozlatova na vyšší vrstvě rozpáleného oleje a osmažené nechte okapat na papírovém ubrousku. Pak je ještě teplé obalte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.