Když se nespěchá…

Také v kuchyni je dobré občas zpomalit a udělat si čas na pomalé vaření a pečení – výsledek, především u pomalu pečeného masa, bude jednoznačně stát za to. Vyzkoušejte to!


Pomalu pečená vepřová žebra

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg vepřových žebírek

Na marinádu:

  • 150 ml tekutého medu
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • 5 lžic octa
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce granulovaného česneku
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné soli

Ze všech surovin připravte marinádu a vložte do ní naporcované maso. Nechte ho několik hodin marinovat (nejlépe přes noc). Marinovaná žebra vložte do trouby, přelijte zbylou marinádou a pečte tři hodiny při 150 °C. Podávejte s dobrým pečivem a zeleninovým salátem.


Tradiční irský pivní guláš

Budete potřebovat

  • 150 g slaniny na kostičky
  • 2 kg předního hovězího
  • 3 lžíce mouky
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 velkou papriku
  • 1 lahev piva Guinness Extra Stout
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 2 lžíce Worcesterské omáčky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 1 lžičku sušeného rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, obalte v mouce a dejte stranou. V silnostěnném hrnci opečte kostičky slaniny, vyberte ji děravou lžící a na výpeku osmahněte připravené maso dohněda. Vkládejte ho po menších částech a když je pěkně opečené, dejte ho stranou. V hrnci osmahněte cibuli dozlatova – asi 10 minut (můžete přidat trochu oleje, hnědé přípečky z opékání masa neodstraňujte), přidejte zeleninu a opékejte asi 5 minut. Přilijte pivo, přiveďte k varu a seškrábněte přitom výpek na dně hrnce. Vařte asi 2 minuty. Podlijte vývarem, vraťte do hrnce slaninu a maso, přidejte zbývající ingredience, stáhněte oheň na minimum a vařte na mírném ohni asi 3–4 hodiny. Když je maso měkké, osolte, opepřete a podávejte s chlebem.


Pomalu pečené vepřové

Budete potřebovat

  • 2 kg vepřové plece
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 100 ml oleje
  • 1–2 citrony
  • 2 lžičky soli
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián apod.)
Vepřovou plec omyjte, osušte a důkladně potřete marinádou smíchanou z česneku rozmělněného nožem, papriky, oleje, šťávy z jednoho až dvou citronů a soli. Dejte na 12–24 hodin do lednice. Troubu zahřejte na 150 °C. Marinádu okapanou z masa smíchejte s 300 ml vody a směsí přelijte maso. přidejte bylinky, přiklopte a pečte 5 hodin. Odklopte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte další hodinu. Po upečení nechte maso ještě dvacet až třicet minut odpočívat. Podávejte natrhané na kousky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek