Když se nespěchá…
Pomalu pečená vepřová žebra
Budete potřebovat:
- 1,5 kg vepřových žebírek
Na marinádu:
- 150 ml tekutého medu
- 100 ml sladké chilli omáčky
- 5 lžic octa
- 3 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce granulovaného česneku
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce hrubozrnné soli
Ze všech surovin připravte marinádu a vložte do ní naporcované maso. Nechte ho několik hodin marinovat (nejlépe přes noc). Marinovaná žebra vložte do trouby, přelijte zbylou marinádou a pečte tři hodiny při 150 °C. Podávejte s dobrým pečivem a zeleninovým salátem.
Tradiční irský pivní guláš
Budete potřebovat
- 150 g slaniny na kostičky
- 2 kg předního hovězího
- 3 lžíce mouky
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 velké mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 velkou papriku
- 1 lahev piva Guinness Extra Stout
- 1 šálek hovězího vývaru
- 2 lžíce Worcesterské omáčky
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 1 lžičku sušeného rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
Hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, obalte v mouce a dejte stranou. V silnostěnném hrnci opečte kostičky slaniny, vyberte ji děravou lžící a na výpeku osmahněte připravené maso dohněda. Vkládejte ho po menších částech a když je pěkně opečené, dejte ho stranou. V hrnci osmahněte cibuli dozlatova – asi 10 minut (můžete přidat trochu oleje, hnědé přípečky z opékání masa neodstraňujte), přidejte zeleninu a opékejte asi 5 minut. Přilijte pivo, přiveďte k varu a seškrábněte přitom výpek na dně hrnce. Vařte asi 2 minuty. Podlijte vývarem, vraťte do hrnce slaninu a maso, přidejte zbývající ingredience, stáhněte oheň na minimum a vařte na mírném ohni asi 3–4 hodiny. Když je maso měkké, osolte, opepřete a podávejte s chlebem.
Pomalu pečené vepřové
Budete potřebovat
- 2 kg vepřové plece
- 8 stroužků česneku
- 1 lžíci mleté papriky
- 100 ml oleje
- 1–2 citrony
- 2 lžičky soli
- bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián apod.)