Kaše a nákypy
Jáhlová kaše se sušeným ovocem
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4
- 20 lžic jáhel
- 800 ml mléka
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 4 lžíce másla
- sušené švestky
- sušené meruňky
- rozinky
1 Jáhly spařte horkou vodou a vložte je do hrnce. Zalijte mlékem, přidejte sůl, vanilkový cukr a vařte doměkka.
2 Kaši dolévejte podle potřeby mlékem. Ochuťte medem, skořicí a máslem. Podávejte s rozinkami, sušenými meruňkami a švestkami.
Žemlovka s jablky a tvarohem
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 1 veka
- 6 jablek
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky skořice
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g másla
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst vlašských ořechů
1 Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Ve 300 ml vlažného mléka rozkvedlejte 1 vejce, namáčejte v něm plátky veky a pokládejte je vedle sebe na dno zapékací misky. Polovinu jablek nakrájejte na malé kousky, polovinu nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná jablka rozprostřete na veku a posypte lžící cukru a troškou skořice.
2 Tvaroh smíchejte se zbytkem mléka, 1 vejcem a vanilkovým cukrem. Směsí přelijte nastrouhaná jablka. Zbytek veky pokrájejte na kostky a posypte s ní spolu s pokrájenými jablky povrch žemlovky. Navrch rovnoměrně nasypte ořechy a rozinky, skořici a vše pokropte rozehřátým máslem. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut při 175 °C.
Rýžový nákyp s ovocem
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 4
- 4 šálky plnotučného mléka
- sůl
- 1 šálek kulaté rýže
- 100 g másla + na vymazání,
- 5–6 lžic cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky citronové kůry
- čerstvé ovoce
1 Osolené mléko přiveďte k varu a vsypte do něj rýži. Za častého míchání uvařte hustou kaši. Vmíchejte do ní máslo, cukr a nechte vychladnout. Z bílků a vanilkového cukru ušlehejte tuhý sníh. Do kaše vmíchejte žloutky, citronovou kůru, a nakonec sníh z bílků.
2 Zapékací nádobu vymažte důkladně máslem a urovnejte do ní rýžovou směs. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20–25 minut do zezlátnutí povrchu. Podávejte s čerstvým ovocem.