Kam uložit pečivo?
Zatímco obyčejný konzumní chléb je nejlepší spotřebovat do druhého dne, kvalitní kváskový pecen nebo drobné pečivo můžete při správném skladování uchovávat dokonce tři až pět dní. Igelitovým sáčkům byste se ale měli raději vyhnout. Podle lékařů již po třech hodinách na něm začíná růst plíseň Candida albicans. Je to druh kvasinky, který někdy u lidí způsobuje houbové infekce.
Které druhy vydrží?
Jako první po nákupu spotřebujte světlé pšeničné pečivo a chléb. Chleba s vyšším množstvím žitné mouky vydrží čerstvý déle. Rohlíky, housky, kaiserky či ciabatty jsou nejchutnější prvních 6–8 hodin. Chleba, dalamánky a jiné pečivo s vyšším podílem žita je sice chutnější déle, ale nezakryté na vzduchu rychle vysychá a tvrdne.
Stylový chlebník z kvalitního nerezového materiálu doplní design kuchyně
Kde mu je nejlépe
Ideální ke skladování je tmavá chladnější spíž a v ní chleba zabalený do plátýnka. Pokud spíž nemáte, pořiďte si chlebník. Nejlepší je dřevěný, ale ani nad moderními chromovými nebo plastovými nemusíte lámat hůl. Jen si ohlídejte, že mají větrací otvory, aby se vám uvnitř nedržela vlhkost. V módě také konečně začínají být plátěné sáčky. Pečivu a chlebu je v nich stejně dobře, jako by byly zabalené v utěrce.
Chlebník s přihrádkou na příbory lze prakticky umístit přímo na stůl
Než donesené pečivo doma uložíte, přesvědčte se, že není teplé. Pokud jste ho koupili právě vytažené z pece, mělo by vychladnout. Co nejdříve po příchodu domů ho tedy vyndejte z tašky a sáčků a dopřejte mu, aby se u vás doma aklimatizovalo.
Pro uložení rohlíků či chleba jsou vhodné textilní sáčky (eMart)
Ať už míváte pečivo ve skříňce nebo chlebníku, je potřeba pravidelně vymetat drobečky a místo čistit. Dobrá je k tomu octová voda. Pokud používáte plátěné pytlíky, chce to mít jich víc, abyste je mohli často prát a střídat.
Schránka na pečivo je často také stylovým doplňkem interiéru (Bella Wood)
Ratanové chlebníky jsou prodyšné, takže se nemusíte obávat vzniku plísně (Proutěný domov)
Chlebovka z lakované oceli a bukového dřeva je kvalitním nadčasovým kouskem (DesignVille)
Nádoby na pečivo bychom měli jednou týdně otřít octovou vodou a nechat pořádně vyschnout. Proto je vhodnější zvolit snadno omyvatelný povrch. (IKEA)
Jednoduchý tvar této stylové dózy na pečivo usnadňuje její údržbu. (Bonami)
V proutěném košíčku lze skladovat pár kousků pečiva, využijeme jej ale i pro servírování. (La Home)