foto: Shutterstock
Jde se na houby!
Houbová polévka se zakysanou smetanou
budete potřebovat
- 30 g hladké mouky
- 250 g brambor
- 400 g čerstvých hub
- 50 g másla
- sůl
- celý kmín
- 1 cibuli
- 1 l vody
- 300 ml zakysané smetany
- zelenou petrželku nebo pažitku
- bílý chléb
- 1 lžíci másla
postup
* Oloupané brambory nakrájejte na kousky a spolu s kmínem je uvařte v 1litru osolené vody.
* Očištěné houby nakrájejte na plátky a osmahněte na másle spolu s oloupanou, nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte vše k bramborám a společně povařte.
* Když jsou brambory téměř měkké, zahustěte polévku zakysanou smetanou rozmíchanou s moukou a ještě chvíli ji povařte. Podle chuti polévku dosolte. Podávejte ji ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Tip
Do polévky můžete také přidat krutony z bílého chleba nakrájeného na kostičky a osmaženého na másle.
foto: Shutterstock
Smažené houby s bramborami
budete potřebovat
- 5 lžic olivového oleje
- 450 g čerstvých pevných aromatických hub (například lišek nebo žampionů)
- 1 cibule
- 12 středně velkých brambor
- sůl
- pepř
- zelenou petrželku nebo pažitku
postup
* Houby očistěte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Na velké pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte houby a za občasného míchání je smažte 10–15 minut. Pak přidejte další lžíci oleje a na jemné měsíčky pokrájenou cibuli. Osolte a smažte vše, dokud směs nezezlátne. Houby s cibulí vyjměte z pánve a odložte stranou.
* Do stejné pánve přilijte 3 lžíce oleje, přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky, osolte je a opepřete. Opékejte brambory asi 20 minut, dokud nejsou na povrchu zlaté a uvnitř měkké. Vraťte do pánve houby a vše promíchejte a podle chuti dosolte.
* Brambory s houbami podávejte teplé, posypané nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.
foto: Shutterstock
Houbový quiche se šalotkou
budete potřebovat
- 1 balení křehkého těsta (lze použít i listové)
- 1 lžíci másla
- 2 šálky nakrájené šalotky
- sůl
- pepř
- 6 velkých vajec
- 180 ml smetany ke šlehání
- 300 g hub
- 100 g sýra eidam nebo gouda
postup
* Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a s pomocí válečku ho přeneste do koláčové formy s průměrem 22 cm. Přebytečné okraje odřízněte, propíchejte těsto vidličkou a dejte asi na 20 minut do trouby předpéct.
* Na pánvi osmahněte na másle šalotku dozlatova. V misce rozšlehejte ve smetaně vejce, osolte, opepřete, přidejte osmaženou šalotku, na plátky nakrájené houby a nastrouhaný sýr. Směs nalijte na předpečený korpus a pečte ještě 40–45 minut, dokud střed koláče neztuhne.