Jarní síla špenátu
Šátečky se špenátem
- 2 balíčky listového těsta
- 200 g špenátu
- 100 g medvědího česneku
- 250 g ricotty
- sůl, pepř
- 100 g parmazánu
- vejce na potření
Listové těsto rozválejte, nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu. Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte je na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.
Špenátové muffiny s kozím sýrem
- máslo na vymazání formy
- 25 g másla
- 200 ml mléka
- 100 g špenátu
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička sody
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 50 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- 120 g kozího sýra
Formu na muffiny vymažte máslem. Mléko zahřejte a rozpusťte v něm máslo, přidejte nasekaný špenát a minutu povařte. Nechte trochu vychladnout. V míse smíchejte mouku se sodou a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, kozí sýr, vejce a mléko se špenátem. Promíchejte, naplňte do formy a pečte asi 20 minut při 190 °C.
Řecký špenátový koláč
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 850 g čerstvých špenátových lístků
- 2 lžíce kopru
- 200 g sýra feta
- 3 vejce
- 100 g ricotty nebo tvarohu
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 balíček listového těsta
- 80 g másla
V pánvi oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a nasekaný česnek. Přidejte špenát a nasekaný kopr. Po 2 minutách slijte puštěnou vodu a špenát trochu vyždímejte. V míse smíchejte sýr feta nadrobený na kousky, ricottu (či tvaroh) a strouhaný parmazán. Přidejte vejce a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směs promíchejte. Vložte špenát a opět promíchejte.
Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu nebo vyšší plech. Špenátovou směs rozetřete na těsto, okraj o šířce asi 5 cm nechte prázdný. Rozválejte druhou polovinu těsta a položte ji na náplň. Okraje zahrňte dovnitř a prsty přimáčkněte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.