
Jarní ovocné moučníky

Rebarborový koláč

Budete potřebovat
- 3 vejce
- 250 g cukru
- vanilkový cukr
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 500 g rebarbory
- moučkový cukr na pocukrování
Vejce a oba druhy cukru vyšlehejte do pěny. Přidejte olej a postupně přidávejte mouku. Můžete použít mixér. Přilijte mléko, jogurt a prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Na vymazaný a mouku vysypaný plech (nebo do koláčové formy) nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto rozprostřete na kousky nakrájenou, moučkovým cukrem pocukrovanou rebarboru. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova. Hotový koláč můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Budete potřebovat
- 3 šálky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 šálek cukru
- 250 g změklého másla
- 1 šálek mléka
- 250 g oloupané rebarbory
- 2 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 700 g jahod
Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a promíchejte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte. Na plech s pečícím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

Jahodové košíčky s krémem

Budete potřebovat
- 125 g studeného másla
- 200 g hladké mouky
- 20 g mletých mandlí
- špetku soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 žloutek
Na náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 2 lžíce cukru moučka
- čerstvé jahody
Z másla, mouky, mletých mandlí, žloutku, vanilkového extraktu a špetky soli rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte vychladit do lednice. Potom ho nakrájejte na kousky a vtlačte do forem na košíčky. V troubě předehřáté na 175 °C košíčky upečte do růžova – přibližně 20 minut.
Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšlehejte dotuha a poté zašlehejte do mascarpone. Krémem naplňte vychladlé košíčky a ozdobte je pokrájenými čerstvými jahodami.
Roláda s jahodami a tvarohem
Budete potřebovat
- 4 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
- 160 g hladké mouky
- 160 g cukru krupice
- 4 lžičky vlažné vody
- olej na pomazání pečícího papíru
Na náplň
- 450 g tvarohu (v kostce)
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 250 g čerstvých jahod
- cukr moučka na posypání
Mezitím si očistěte jahody a nakrájejte je na plátky. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Jakmile korpus vystydne, opatrně ho rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte jahodami a ty potřete druhou částí tvarohu. Roládu pak pevně zaviňte a lehce zaprašte cukrem.