Jarní ovocné moučníky

Máte chuť na dobrý moučník s čerstvým ovocem? Sezóna jahod a rebarbory už pomalu startuje, tak se nechte inspirovat našimi recepty.


Rebarborový koláč

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 250 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 500 g rebarbory
  • moučkový cukr na pocukrování

Vejce a oba druhy cukru vyšlehejte do pěny. Přidejte olej a postupně přidávejte mouku. Můžete použít mixér. Přilijte mléko, jogurt a prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Na vymazaný a mouku vysypaný plech (nebo do koláčové formy) nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto rozprostřete na kousky nakrájenou, moučkovým cukrem pocukrovanou rebarboru. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova. Hotový koláč můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.


Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Budete potřebovat

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 šálek mléka
  • 250 g oloupané rebarbory
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g jahod

Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a promíchejte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte. Na plech s pečícím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.


Jahodové košíčky s krémem

Budete potřebovat

  • 125 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • čerstvé jahody

Z másla, mouky, mletých mandlí, žloutku, vanilkového extraktu a špetky soli rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte vychladit do lednice. Potom ho nakrájejte na kousky a vtlačte do forem na košíčky. V troubě předehřáté na 175 °C košíčky upečte do růžova – přibližně 20 minut.
Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšlehejte dotuha a poté zašlehejte do mascarpone. Krémem naplňte vychladlé košíčky a ozdobte je pokrájenými čerstvými jahodami.

Roláda s jahodami a tvarohem

Budete potřebovat

  • 4 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečícího papíru

Na náplň

  • 450 g tvarohu (v kostce)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • cukr moučka na posypání
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si velký plech, potáhněte ho pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a přimíchejte mouku. Poté vyšlehejte bílky do nepříliš pevného sněhu a po lžičkách do něj přidávejte vodu. Jakmile je sníh tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Papír na plechu pomažte celý olejem a rovnoměrně na něj těsto rozprostřete. Pečte 10 minut nebo dozlatova. Upečený korpus položte na velkou, lehce navlhčenou utěrku, pečicím papírem vzhůru, a papír stáhněte. Takto připravený piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout.
Mezitím si očistěte jahody a nakrájejte je na plátky. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Jakmile korpus vystydne, opatrně ho rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte jahodami a ty potřete druhou částí tvarohu. Roládu pak pevně zaviňte a lehce zaprašte cukrem.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek