Jak vybrat nejlepší vánoční stromek
Stále více lidí si kupuje živé stromky v kontejneru a předpokládají, že jim vydrží několik let – jedenáct měsíců na balkoně, přes svátky v obývacím pokoji. Jde o lákavou představu, stromek může skutečně prospívat v květináči dlouho, než si vyžádá přesazení do volné půdy, ovšem péče o něj má svá pravidla. Je třeba mu přes rok poskytnout vše, co jehličnan v kontejneru potřebuje – přiměřenou zálivku, hnojení, přesazování, pobyt nejlépe v polostínu – především pěstební nádoba by neměla být vystavena slunci a horku. Svá pravidla má i jeho vánoční režim, kdy se jím můžete potěšit, ale neprobudit ho ze zimního spánku.
Co potřebuje stromek v květináči
Dřeviny mírného pásu jsou přizpůsobeny střídání ročních období. V zimě upadnou do vegetačního klidu, a pokud mají nadále prospívat, nesmíte je z něj vyrušit. Pokud ho přestěhujete domů, vydrží maximálně týden v místnosti, ve které teplota nestoupá nad dvacet stupňů a vlhkost vzduchu přesahuje padesát procent. Po zbytek vánočního období ho můžete mít nazdobený na terase, zápraží, balkoně, na zahradě či za oknem.
V teplejším pokoji ho nenechávejte déle nežli tři dny, ideálně pouze den. Stromek postavte co nejdále od topení, substrát udržujte stále mírně vlhký, voda by však v podmisce stát neměla. Několikrát za den jehličí oroste rozprašovačem na květiny nebo ke stromku postavte zvlhčovač vzduchu či mlhovací fontánku. Pokud napadne sníh, můžete jím povrch květináče ozdobit – při rozpouštění stromek zavlaží i ochladí.
Stromek v květináči je krásný, vyžaduje ale hodně péče
Pozor na volbu osvětlení
Ke zdobení použijte kromě klasických ozdob LED světelné řetězy, které nevydávají teplo, tudíž mu neublíží. Povrch substrátu lze ozdobit a zároveň zamulčovat – mechem, ale třeba i ořechovými skořápkami. Rovněž samotnou pěstební nádobu můžete ozdobit podle libosti.
Pravé šišky z jehličnanů můžete využít i jako ozdoby
Pobyt v teple by měl být co nejkratší, což ale neznamená, že stromku prospěje rychlé přemístění ze zimy rovnou do tepla – potřebuje pozvolnou aklimatizaci. Zvláště, pokud je venku pod nulou. Týden před přesunem do teplého pokoje ho proto umístěte do chladné světlé haly, garáže, při vhodném počasí do skleníku. Pozvolný přechod mu prospěje i při přesunu z tepla zpět do zimy.
Venku bude stromku v květináči dobře, ovšem pokud uhodí silné mrazy, je třeba izolovat nádobu, aby kořeny nepromrzly. Nejjistější je zapustit celou nádobu do země a vršek zamulčovat listím či slámou. Nebo ji obalit několika vrstvami bublinkové fólie, filcem, obložit polystyrenem a jako poslední vrstvu můžete použít jutu nebo jakýkoli jiný dekorační materiál. Pozor na to, že i když venku v chladu stromek vypije vody minimum, přece jen je omezen nádobou – trochu vláhy mu proto občas dopřejte, pokud to neudělá déšť nebo sníh. Záleží i na druhu, smrk potřebuje vodu více než třeba borovička.
Pro vytvoření vánoční atmosféry může stačit i větev jehličnanu, kterou doplníte větvičkou s červenými bobulemi, například hlohyně nebo cesmíny
Klasika do stojánku
Mnoho rodin si však stále nedovede představit svátky bez řezaného smrku, jedličky či borovice. Nejenže bývají vyšší, což ocení hlavně děti, ale odpadnou vám také starosti s pěstováním v průběhu roku. Kvůli uříznutým stromkům netřeba mít špatné svědomí, že ničíte lesy, jsou totiž pěstovány a místo sklizených jsou rychle vysazeny nové. Často pocházejí i z prořezávek. Pořídit si můžete stromek s certifikátem FSC, tedy z ekologicky obhospodařovaného lesa – například v Krkonoších se takto prodávaly stromky, které pocházely z probírky lesa a utržené peníze byly použity na sazenice listnáčů, které byly do hor vysazené a kterými je velmi žádoucí lesy obohatit.
Jaký druh vybrat?
• Mezi nejluxusnější stromky patří kavkazské jedle, jejichž jehličí neopadává, vydrží dlouho sytě zelené a je příjemné i na dotek, takže se při zdobení nepopícháte.
• Podobně je na tom i domácí jedle bělokorá, která však hůře snáší teplo a jehličí časem bledne – ovšem obvykle až po čtrnácti dnech.
• Skvělou a méně nákladnou volbou je douglaska tisolistá, původně severoamerická dřevina, které se u nás dobře daří, a proto bývá, na rozdíl od jedlí, tuzemského původu. Je podobná jedli, její jehličí je hebké na dotek a vůbec nepíchá, a navíc krásně voní po citrusech, stačí ho trochu promnout. Je tmavozelené a lesklé.
• Ze smrků patří k oblíbeným smrky pichlavé a bílé, protože jsou hustší než smrky ztepilé a můžete si je pořídit i v modrošedých jakoby ojíněných odstínech. U zahradních kultivarů už jehličí dávno není pouze zelené.
• Pokud si stromek nechcete v pokoji ponechávat dlouhé týdny nebo mu dopřejete místo chladnější, je dobrou volbou smrk ztepilý, jehož původ bude jistě tuzemský. Jeho jehličí opadává a trochu píchá, ale pro mnohé je právě on tím pravým vánočním. Navíc příjemně voní pryskyřicí a je jasně, svěže zelený.
• Trvanlivostí naopak vynikají borovice, po smrčku nejčastěji pěstované jako vánoční stromky– lesní má korunu poměrně řídkou, černá hustší a k tomu velmi krásné, dlouhé jehlice.
Borovice černá
Smrk ztepilý
Jedle kavkazská
Smrk pichlavý
Douglaska tisolistá
Jedle bělokorá
Skladujte je v chladu
Ať už zvolíte druh více či méně trvanlivý, velmi záleží na jeho skladování před svátky. Většina prodejců stromky nabízí venku, a to je jedině dobře – po uříznutí vydrží čerstvé velmi dlouho, pokud nejsou vystaveny teplu. Chladný a vlhký zimní vzduch je pro ně tím pravým. I po koupi proto stromek, dokud nedojde na zdobení, ponechte na co nejchladnějším místě, nejlépe venku. A postavte ho do kbelíku s vodou. Tu by měl dostávat i poté, co již zdobí interiér – voda mu svědčí stejně, jako řezaným květinám. Stojánek s nádržkou udrží stromek krásný mnohem déle, a to i když se jedná o choulostivější smrček. A stejně jako u řezaných květin je vhodné kmínek před vložením do stojánku o pár centimetrů seříznout, aby čerstvá řezná plocha lépe nasávala.
Stojánek s nádržkou udrží stromek mnohem déle krásný