Jak se zbavit nadbytku cholesterolu
Cholesterol je součástí každé buňky v lidském těle a je základní stavební jednotkou pro některé hormony a pro tvorbu žlučových kyselin. Pro život ho tedy nezbytně potřebujeme. Ovšem důležité pro naše zdraví je nemít ho nadbytek. A právě to je tím pověstným kamenem úrazu – v České republice má hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou téměř sedmdesát procent dospělé populace. A řada lidí o tom navíc vůbec neví.
Které tuky jsou dobré?
Cholesterol si tělo částečně vyrábí samo v jaterních buňkách a částečně ho přijímá z živočišné stravy. Je-li jeho hladina normální nikoho neohrožuje. Jenže špatným jídelníčkem, nedostatečným pohybem a hektickým způsobem života bez odpovídající relaxace si do těla přinášíme další, nadbytečné zásoby. A právě ty jsou příčinou komplikací.
Vysoká hladina cholesterolu vyžaduje dodržování diety. To slýcháme ze všech stran. Jenže spíše než dietou bychom měli toto opatření nazvat běžným zdravým způsobem stravování. Jde totiž především o to naučit se rozlišovat zjednodušeně řečeno dobré jídlo od špatného.
Tuky se v krvi vážou na bílkoviny a dohromady vytvářejí takzvané lipoproteinové částice. Ty pak dělíme na HDL (lipoproteiny s vysokou hustotou), LDL (lipoproteiny s nízkou hustotou) a VLDL (lipoproteiny s velmi nízkou hustotou). První skupina je „hodná“ – odstraňuje nadbytečný cholesterol z krve zpět do jater, kde je metabolizován. Chrání tak tedy celý srdečně-cévní systém.
Pro druhou skupinu už téměř zlidovělo označení „zlý cholesterol“ – právě LDL se usazuje v cévách a je příčinou aterosklerózy. O VLDL se donedávna vůbec nemluvilo a lze je označit jako cholesterolovou novinku. Přenáší tuky v krvi a rovněž přispívají k onemocnění srdce a cév. Nejde tedy o to hlídat si příjem cholesterolu ve stravě. Podstatné je zaměřit se na složení tuků v jídelníčku.
K hlavním zásobárnám špatného cholesterolu patří například máslo, mléčný tuk obsažený ve šlehačce, smetaně a tučných, především tavených sýrech, vnitřnosti (mozeček, játra, ledvinky), vepřové maso a sádlo. Všechny uvedené „dobroty“ obsahují hodně tuků živočišného původu plné takzvaných nasycených mastných kyselin – a právě ty mají na hladinu špatného cholesterolu velký vliv. Jejich bohatým zdrojem jsou i některé cukrářské a pekárenské výrobky. Snad jedinou výjimkou jsou mořské ryby včetně lososa, tuňáka či makrely. Obsahují totiž mastné kyseliny nazývané omega-3. Ty hrají pozitivní roli v celé řadě životních procesů v lidském těle – počínaje obranyschopností a konče třeba správnou srážlivostí krve.
Kdo je nejvíce ohrožen?
Vysoká hladina cholesterolu není jen problémem vyšších věkových skupin. Týká se totiž i mladých lidí. Každý, komu už bylo dvacet, by si měl alespoň jednou za pět let nechat od praktického lékaře změřit hladinu cholesterolu s přihlédnutím k poměrům HDL a LDL v krvi. Při vyšší hladině špatného je třeba začít jednat – někdy stačí dieta a přiměřená tělesná aktivita, jindy musí nastoupit léky (takzvané statiny obsahující látky, které tlumí produkci cholesterolu v játrech a tím snižují jeho množství, jež odtud putuje do krve).Měli byste také vědět, že příčina vysoké hladiny špatného cholesterolu v krvi nepocházejí vždy jen z nevyvážené stravy. „Náchylnější“ jsou k ní lidé s vysokým krevním tlakem, dyslipidémií (poruchou normálního složení krevních tuků), cukrovkou, kuřáci, obézní a ti, kteří se málo pohybují.
6 tipů pro zdravější život
1. Vyměňte živočišné tuky za rostlinné
Tuky živočišného původu, jako je například sádlo, máslo, tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné vepřové a hovězí maso, jsou zdrojem velkého množství nasycených mastných kyselin, které koncentraci cholesterolu v krvi výrazně zvyšují. Tyto tuky je tak nutné nahradit tuky rostlinnými, jako jsou nejrůznější rostlinné oleje, kvalitní rostlinné tuky, ale také semínka a ořechy.
2. Zařaďte do svého jídelníčku dostatečné množství vlákniny
Velmi dobrý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má také vláknina. Ta totiž omezuje vstřebávání cholesterolu ze živočišné stravy, zachytává jeho molekuly a odvádí je stolicí ven. Významným zdrojem vlákniny jsou luštěniny, ovoce, zelenina, ale je obsažena také v celozrnných výrobcích.
3. Omezte konzumaci…
… sladkostí, cukrovinek, moučníků a dalších dobrot. Stejně tak se rozlučte s uzeninami, vnitřnostmi nebo bílým pečivem.
4. Sportujte
Ke snížení cholesterolu, ale také ke zlepšení celkové fyzické kondice je důležitý také sport. Pokud vás sportovat nebaví, nevadí. Stačí, když začnete více chodit, nebo si vybírejte méně náročné sporty jako je například plavání.
5. Šetřete solí
Nadměrné množství soli, stejně tak jako cholesterolu, našemu tělo škodí. Vyměňte proto sůl například za přírodní kořenící směsi či bylinky. Ideální je při vaření používat například rozmarýn, bazalku nebo chilli.
6. Nezapomínejte na ryby
I ryby snižují cholesterol. A to zejména ty, které obsahují vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Budete-li do svého jídelníčku zařazovat rybí maso, uvidíte, že na tom s cholesterolem budete podstatně lépe. Zkuste lososa, makrelu, tuňáka či sardinky.
Bylinky pro zdravé cévy
Přeslička rolní
Equisetum arvense
Nejen, že posiluje pokožku a sliznice obecně, ale pomáhá také přispívat k udržení pružných cév.
Na čaj: 1 lžičku přesličky nasypte do 500 ml vody a nechte 10–15 minut povařit.
Medvědí česnek
Allium ursinum
Podporuje srdce a krevní oběh, snižuje krevní tlak, udržuje cévy pružné a působí preventivně proti vápenatění tepen.
Čerstvé listy medvědího česneku zpracujte na pesto a to pak přidávejte všude, kam se hodí zelené bylinky – do pomazánek, polévek, salátů, k těstovinám a podobně.
Jetel luční
Trifolium pratense
Jetel pomáhá čistit organismus, zvyšuje vlhkost pokožky a sliznic, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů při onemocněních srdečně cévního systému a arterioskleróze.
Na čaj: Zalijte 1 lžičku květů a listů 250 ml horké vody a nechte táhnout 5 minut.
Len setý
Linum usitatissimum
Lněná semínka obsahují olej s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které snižují hladinu cholesterolu a slouží i jako prevence rakoviny.
Přidávejte si lněná semínka například do směsi müsli, do salátů, pečiva a dalších jídel.