Jahodové osvěžení
Salát s jahodami a špenátem
Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 2
- 1 hrst nasekaných vlašských nebo piniových ořechů
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 šálky čerstvého baby špenátu
- 1 šálek nakrájených čerstvých jahod
- 50 g rozdrobené nivy
Špenát, jahody a oříšky dejte do mísy, přilijte ocet a olej, lehce promíchejte, posypejte rozdrobenou nivou a servírujte.
Foto: Shutterstock
Jahodové mini košíčky
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce cukru
- 350 g jahod
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 2 lžíce cukru
- 3–4 lžíce studené vody
1 Z mouky, másla, cukru a vody vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut vychladit. Pak jej vyválejte, vykrájejte tvořítkem kolečka a naplňte jimi formy na košíčky. Propíchejte vidličkou a pečte 12–15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C.
2 Mascarpone utřete s cukrem a naplňte jím košíčky. Navrch dejte rozpůlené jahody a přitiskněte je.
Foto: Shutterstock
Knedlíčky z tvarohového těsta
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 18–20 ks
- 500 g tučného tvarohu (kostka)
- 80 g hrubé mouky
- 60 g dětské krupičky
- 40 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
- asi 20 jahod
- mák či tvaroh, moučkový cukr a máslo k podávání
1 Všechny suroviny zpracujte v míse v nelepivé těsto – podle potřeby přisypávejte mouku. Z kousků těsta vytvářejte placičky, do středu položte omytou jahodu a pečlivě každý knedlíček zabalte. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíčky do něj vložte. Jemně je promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte mírným varem asi 7 minut.
2 Vyjměte děrovanou naběračkou, propíchněte vidličkou a nechte vyjít páru. Na talíři knedlíčky posypte mákem nebo strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Foto: Shutterstock
Sváteční dortíky
Doba přípravy: 50 minut + 1 hod chlazení Počet porcí: 8 ks
- 120 g máslových sušenek
- 80 g másla
- 150 g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina)
- 40 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk nebo 1/2 lžičky vanilkového aroma
- 250 ml smetany ke šlehání
- formičky na semifreda bez dna
- máslo na vymazání
- červená dortová želatina
1 Formičky vymažte máslem nebo vyložte pruhem pečicího papíru a postavte na tácek s pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Ze vzniklé hmoty vytvořte ve formičkách korpusy dortíků – pečlivě je upěchujte. Pak je dejte vychladit. Smetanový sýr, moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma utřete do hladkého krému. Ze smetany ušlehejte šlehačku a vmíchejte ji do něj.
2 Jahody nakrájejte na poloviny a vyskládejte je po obvodu formiček s vychlazeným základem. Poté formičky opatrně naplňte krémem do výšky asi 1 cm pod okraj. Dejte opět vychladit aspoň na 1 hodinu. Podle návodu si připravte želatinu a zalijte jí dortíky až po okraj. Opět vraťte do lednice a nechte minimálně přes noc ztuhnout. Před vyjmutím z formy objeďte opatrně okraj dortíků nožem.