Jahodové mlsání
Jahodová pěna
- 400 g jahod
- 150 g cukru
- 4 bílky
Jahody rozmačkejte a pokud nechcete, aby v pěně byla semínka, prolisujte je přes husté síto. Pak je utřete s polovinou cukru. Z vaječných bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do nich druhou půlku cukru a pak do sněhu po lžících přidávejte jahodové pyré a stále šlehejte, až vznikne hustá pěna. Podávejte ji vychlazenou, ozdobenou kousky čerstvých jahod a lístečky máty.
Piškotová roláda
- 3 lžíce másla
- 125 g polohrubé mouky
- 130 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce vody
- jahodový džem na potření
- čerstvé jahody a ananas k podávání
- moučkový cukr na posypání
Prosejte mouku do malé misky a pomocí elektrického mixéru spolu s moukou rozšlehejte cukr, vanilkový cukr, vejce a sůl. Mixujte 6–8 minut. Hotovou směs přelijte na připravený plech potažený pečicím papírem. Směs rozetřete a pečte asi 15 minut při 170 °C. Upečený piškot převraťte na nový pečící papír poprášený moučkovým cukrem nebo na čistou utěrku. Z druhé strany opatrně odstraňte pečicí papír, na kterém se piškot pekl. Piškot srolujte a nechte jej 30 minut chladnout. Po této době piškot odrolujte a pomažte jej připraveným džemem. Poté znovu stočte a odložte na 15–30 minut. Na závěr roládu posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na 2–3 cm široké plátky. Podávejte s čerstvými jahodami a kousky ananasu.
Jahody máčené v čokoládě
- pěkné velké jahody
- čokoládové polevy – různé druhy
- cukrové posypky nebo sekané oříšky
- papírové košíčky
Příprava je velice jednoduchá – čokoládové polevy různých druhů rozehřejte. Pěkné velké jahody (omyté a osušené) do polevy částečně namáčejte, vyskládejte je na tác potažený pečicím papírem, posypte cukrovým zdobením nebo nasekanými oříšky a nechte polevu ztuhnout. Také můžete již ztuhlou polevu dozdobit tenkým pramínkem čokolády v kontrastní barvě. Hotové jahody vložte do papírových košíčků a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.