Jablečné pochoutky
Skořicové šneky s jablky
Budete potřebovat:
- hrst vlašských ořechů
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balení listového těsta
- 4–5 jablek
- 1 vejce
- moučkový cukr
Troubu předehřejte na 175 °C. Listové těsto rozválejte na dlouhý obdélník, rovnoměrně na něj naklaďte oloupaná nastrouhaná jablka, posypte je vanilkovým cukrem, skořicí a nasekanými ořechy. Těsto srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte šneky široké asi 2 cm. Naskládejte je řeznou plochou na plech potažený pečicím papírem, okraje potřete rozšlehaným vejcem a v dobře rozehřáté troubě upečte dozlatova. Před podáváním šneky lehce pocukrujte.
Jablečná bábovka
Budete potřebovat:
- 250 ml polohrubé mouky
- 250 ml hrubé mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- 125 ml cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 velká nastrouhaná jablka
- 2 vejce
- 150 ml oleje
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
Troubu předehřejte na 170 °C. V míse smíchejte oba druhy mouky s jedlou sodou, práškem do pečiva a skořicí, přidejte cukr a vanilkový cukr. Přidejte nastrouhaná jablka, olej a vejce a těsto dobře rozmíchejte. Nakonec přisypte rozinky a nasekané ořechy. Těsto nalijte do strouhankou vysypané formy na bábovku a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 50 minut.
Linecký jablečný koláč
Budete potřebovat:
- 125 g másla nebo Hery
- 1/2 šálku cukru
- 1vanilkový cukr
- 2 vejce
- 3 a 1/2 šálku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 12 lžic mléka
- z 1/2 citronu kůru
na náplň:
- 10 jablek
- 1 vanilkový puding
- 1/2 šálku cukru
- moučkový cukr na posypání
Troubu dejte předehřát na 170 °C. Z tuku, cukru, vajec, mouky s práškem do pečiva, citronové kůry a mléka vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a dejte je na 20 minut odpočinout do lednice. Nastrouhejte jablka, přidejte cukr a puding rovnou ze sáčku. Z vychlazeného těsta vyválejte dva pláty. Jeden položte na plech potažený pečicím papírem, navrstvěte na něj náplň a přikryjte ji druhým plátem. Na okrajích oba pláty spojte. Vrchní plát propíchejte vidličkou, aby z náplně mohla při pečení odcházet pára. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Upečený koláč pocukrujte moučkovým cukrem.
Alsaský jablkový koláč
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 15 g krystalového cukru
- 2 špetky soli
- 150 g másla
- 1 vejce
- 50–60 ml studené vody
na náplň:
- 600 g jablek
- 25 g cukru na posypání
- 2 vajíčka
- 70 g cukru do přelivu
- 20 g vanilkového cukru
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany na šlehání
Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujte se změklým máslem, vejcem a vodou v hladké těsto a dejte ho do lednice alespoň na 1 hodinu odpočinout. Z těsta vyválejte asi 4mm plát a vyložte jím kulatou koláčovou formu (včetně postranních stěn). Těsto na několika místech lehce propíchněte vidličkou. Těsto ve formě nechte ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě pak udrží lépe tvar a nesklouzne dolů. Oloupaná jablka rozkrojte napůl a zbavte jádřinců. Plochou částí je položte na prkénko a svrchu každou polovinu nakrojte na tenké plátky. Nakrojená jablíčka poklaďte na těsto, posypte cukrem a pečte ve středně vyhřáté troubě 20 minut. Metlou vyšlehejte vejce s cukrem, mlékem a smetanou. Tímto přelivem rozpečený koláč zalijte a pečte ještě dalších 20 minut. Koláč podávejte vlažný.