Jablečné pochoutky

K podzimu patří vůně pečených jablek. Kromě tradičního štrůdlu nám mohou zavonět i v dalších výborných moučnících. Vyberte si z našich receptů.

Skořicové šneky s jablky

Budete potřebovat:

  • hrst vlašských ořechů
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení listového těsta
  • 4–5 jablek
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Troubu předehřejte na 175 °C. Listové těsto rozválejte na dlouhý obdélník, rovnoměrně na něj naklaďte oloupaná nastrouhaná jablka, posypte je vanilkovým cukrem, skořicí a nasekanými ořechy. Těsto srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte šneky široké asi 2 cm. Naskládejte je řeznou plochou na plech potažený pečicím papírem, okraje potřete rozšlehaným vejcem a v dobře rozehřáté troubě upečte dozlatova. Před podáváním šneky lehce pocukrujte.

Jablečná bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 ml polohrubé mouky
  • 250 ml hrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 125 ml cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 velká nastrouhaná jablka
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

Troubu předehřejte na 170 °C. V míse smíchejte oba druhy mouky s jedlou sodou, práškem do pečiva a skořicí, přidejte cukr a vanilkový cukr. Přidejte nastrouhaná jablka, olej a vejce a těsto dobře rozmíchejte. Nakonec přisypte rozinky a nasekané ořechy. Těsto nalijte do strouhankou vysypané formy na bábovku a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 50 minut.

Linecký jablečný koláč

Budete potřebovat:

  • 125 g másla nebo Hery
  • 1/2 šálku cukru
  • 1vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 3 a 1/2 šálku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 12 lžic mléka
  • z 1/2 citronu kůru

na náplň:

  • 10 jablek
  • 1 vanilkový puding
  • 1/2 šálku cukru
  • moučkový cukr na posypání

Troubu dejte předehřát na 170 °C. Z tuku, cukru, vajec, mouky s práškem do pečiva, citronové kůry a mléka vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a dejte je na 20 minut odpočinout do lednice. Nastrouhejte jablka, přidejte cukr a puding rovnou ze sáčku. Z vychlazeného těsta vyválejte dva pláty. Jeden položte na plech potažený pečicím papírem, navrstvěte na něj náplň a přikryjte ji druhým plátem. Na okrajích oba pláty spojte. Vrchní plát propíchejte vidličkou, aby z náplně mohla při pečení odcházet pára. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Upečený koláč pocukrujte moučkovým cukrem.

Alsaský jablkový koláč

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g krystalového cukru
  • 2 špetky soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 50–60 ml studené vody

na náplň:

  • 600 g jablek
  • 25 g cukru na posypání
  • 2 vajíčka
  • 70 g cukru do přelivu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany na šlehání

Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujte se změklým máslem, vejcem a vodou v hladké těsto a dejte ho do lednice alespoň na 1 hodinu odpočinout. Z těsta vyválejte asi 4mm plát a vyložte jím kulatou koláčovou formu (včetně postranních stěn). Těsto na několika místech lehce propíchněte vidličkou. Těsto ve formě nechte ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě pak udrží lépe tvar a nesklouzne dolů. Oloupaná jablka rozkrojte napůl a zbavte jádřinců. Plochou částí je položte na prkénko a svrchu každou polovinu nakrojte na tenké plátky. Nakrojená jablíčka poklaďte na těsto, posypte cukrem a pečte ve středně vyhřáté troubě 20 minut. Metlou vyšlehejte vejce s cukrem, mlékem a smetanou. Tímto přelivem rozpečený koláč zalijte a pečte ještě dalších 20 minut. Koláč podávejte vlažný.

 

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek