Italská caponata
Budete potřebovat:
- 2 lilky
- 2 papriky (žlutá a červená)
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 400 g rajčatového pyré
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 stroužky česneku
- 20 g piniových oříšků
- 40 g kaparů
- 20 g rozinek
- čerstvá bazalka
- černé a zelené olivy
- cukr
- olivový olej
Lilek nakrájejte na kostky, papriky na proužky, cibuli a celer nadrobno. V pánvi na olivovém oleji osmažte lilek a papriky; dejte stranou. V jiné pánvi orestujte cibuli, celer a celý česnek, přidejte lístky bazalky a rajčatové pyré, osolte a nechte vařit asi 10 minut. Vyndejte česnek a přidejte olivy, rozinky, piniové oříšky, kapary, 1 lžíci cukru, vinný ocet a papriky s lilkem. Promíchejte, podle chuti dosolte a nechte 15–20 minut vařit. Podávejte vlažné s čerstvým pečivem. Caponata bude ještě lepší druhý den, kdy se její chuť rozleží.