Husté polévky na zahřátí
Poctivá fazolová polévka
- 250 g velkých bílých fazolí
- 400 g uzených žeber
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst čerstvé petrželky
- majoránka
- sůl
Bílé fazole několikrát opláchneme studenou vodou. Fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou tak, aby byly dostatečně ponořené. Fazole necháme máčet asi 10 hodin. Žebra, nové koření, pepř a bobkový list zalijeme studenou vodou a pozvolna vaříme asi hodinu. Mrkev, cibuli a petržel oloupeme a po hodině vaření ji dáme vařit společně s žebry. Takto vaříme další hodinu. Během vaření odebíráme tuk, aby byl vývar krásně čistý. Hotový vývar scedíme a dáme do něj vařit fazole. Vaříme je do měkka asi hodinu. Jakmile jsou fazole měkké, ochutíme polévku solí, lisovaným česnekem a majoránkou. Připravíme si jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme ho moukou a zamícháme. Mícháme dohladka. Jíšku necháme vychladnout a zahustíme s ní polévku. Polévku vaříme, dokud nám nezhoustne. Ozdobíme ji na drobno nakrájenou petrželkou a můžeme podávat.
Hrachová polévka s česnekovým chlebem
- 200 g hrachu
- 2 menší brambory
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce čerstvé majoránky
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
Na česnekový chléb:
- 1 stroužek česneku
- kousek staršího chleba
- máslo na smažení
Abychom si urychlili přípravu polévky, nasypeme hrách do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme ho máčet přes noc. Změklý hrách scedíme. Cibuli, brambory a mrkev oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubo. Na másle orestujeme cibuli a mrkev. Vařečkou zeleninu zamícháme. Z vývaru si odložíme hrnek stranou a zbytek nalijeme do hrnce. Do polévky přidáme změklý hrách, který vaříme 35 minut do měkka. Po 15 minutách vaření hrachu, dáme do polévky vařit brambory. Jakmile je hrách i zelenina měkká, polévku osolíme a opepříme. V hrnku vývaru, který jsme si na začátku odložili stranou, rozmícháme mouku a polévku zahustíme. Nakonec ji ochutíme čerstvou majoránkou. Do polévky paří křupavý česnekový chléb. Chleba, nejlépe dva až tři dny starý, natrháme na kousky a lehce osmažíme je na másle. Mezitím si oloupeme stroužek česneku, tupou stranou nože ho rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Chleba ochutím česnekem a už jen krátce restujeme. Česnek se pěkně rozvoní.
Vydatná čočková polévka
- 1 menší cibule pokrájená nadrobno
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l drůbežího vývaru
- 250 g předvařené zelené čočky
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/8 celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 lžíce sušené majoránky
- opražená slanina na ozdobu
- 2 lžíce oleje
- pepř
- sůl
V hrnci si rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibulku. Zasypeme ji moukou a opražíme do zlatohnědé barvy. Zalijeme vývarem, vsypeme čočku, rajčata, sůl a pepř a vaříme 15 minut. Kořenovou zeleninu si pokrájíme na kousky a přidáme ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě 5 minut povaříme. Podáváme posypané opraženou slaninou.
Dobrá domácí zelňačka
- 1 kg kysaného zelí
- 500 g uzených žeber
- 2 ostravské klobásy
- 2 cibule
- 8 stroužků česneku
- 200 g brambor
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce sádla
- 1 zakysaná smetana bez laktózy
- ocet
- cukr
- sůl
Do většího hrnce dáme vařit žebírka s pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Klobásky si nakrájíme na půlkolečka a opečeme je na sádle spolu s pokrájenou cibulí nadrobno. Zasypeme paprikou, promícháme a odstavíme ze sporáku. Po 45 minutách vývar scedíme a uvařená žebra obereme. Do vývaru dáme vařit nepropláchnuté zelí. Po 15 minutách přidáme maso, klobásky a oloupané a nakrájené brambory na kousíčky. Vaříme dalších 15 minut. Na závěr zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme solí, cukrem a octem.
Gulášová polévka s vepřovým masem
- 500 g vepřové pečeně
- 1,5 l hovězího nebo vepřového vývaru
- 3 cibule
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 bílá paprika
- 1 chilli paprička
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce mouky
- 3 lžíce másla
- sůl
- pepř
- olej
Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Na rozpáleném oleji smažíme cibuli dozlatova. Jakmile má cibule pěknou barvu, přidáme maso a osmažíme. Ochutíme ho kmínem a vše zasypeme červenou paprikou, sladkou i pálivou. Maso jen lehce orestujeme, a hned ho podlijeme vývarem. Maso vaříme do měkka, asi hodinu. Polévku ochutíme solí a majoránkou. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a zamícháme. Jíšku jen lehce opražíme, aby nebyla hořká. Jíšku velmi opatrně vmícháme do polévky a mícháme, aby se rozpustila a dobře spojila. Polévku vaříme do zhoustnutí. Přidáme lisovaný česnek, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem, ozdobíme nakrájenou bílou paprikou a chilli papričkou.
Babiččina bramboračka
- 40 g sušených hub
- 1 cibule
- 1 ks kořenové petržele
- 2 mrkve
- 9 brambor
- 3 l houbového vývaru
- 6 stroužků česneku
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1 lžíce majoránky
- ½ lžíce kmínu
- ½ celeru
- hrst čerstvé na drobno nakrájené petrželky
- olej
- sůl
- pepř
Nejprve si připravíme zeleninu. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky. Do misky s vodou dáme máčet houby na 25 minut. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme k ní kořenovou zeleninu. Zamícháme a lehce orestujeme. Základ ochutíme kmínem. Vše zalijeme houbami s vodou. Přidáme brambory, vývar, bobkový list, nové koření a polévku přivedeme k varu. Vaříme ji asi 20 až 30 minut, dokud není zelenina měkká. Polévku doporučujeme zahustit poctivou jíškou. Máslo rozpustíme, zasypeme ho mouku, rozmícháme dohladka a jíšku odstavíme. Jakmile je zelenina měkká, ochutíme polévku majoránkou, solí, pepřem a lisovaným česnekem. Nakonec polévku zahustíme jíškou a promícháme. Necháme krátce povařit, přidáme na drobno nakrájenou petrželku a můžeme podávat.
Staročeská houbová polévka
- 150 ml suchého bílého vína
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g sušených hub
- 1 mrkev
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 cibule
- 1,5 l houbového vývaru
- 3 lžíce másla
- hrst nadrobno nakrájené petrželové natě
- sůl
- pepř
Do menší misky nasypeme houby a nalijeme studenou vodu. Stačí trochu vody, aby byly houby ponořené. Necháme je máčet asi 30 až 60 minut. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozpustíme máslo, cibuli a mrkev krátce orestujeme. Česnek oloupeme, rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Restujeme ho společně s cibulí, ale jen krátce, aby nezhořkl. Houby scedíme a necháme okapat. Základ polévky zalijeme houbovým vývarem, vínem a přidáme houby. Vaříme 15 až 20 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem, majoránkou, tymiánem a mletým kmínem. V misce metličkou vyšleháme smetanu s hladkou moukou. Mícháme pečlivě, aby nám nevznikly hrudky. Polévku zahustíme a ještě krátce povaříme, dokud nezhoustne. Hotovou polévku odstavíme a nasypeme do ní petržel.