Husté polévky na zahřátí

Připravte si polévku, která vás v chladných dnech spolehlivě zahřeje i zasytí. Inspiraci najdete v tradičních, léty prověřených receptech.

Poctivá fazolová polévka

  • 250 g velkých bílých fazolí
  • 400 g uzených žeber
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hrst čerstvé petrželky
  • majoránka
  • sůl

Bílé fazole několikrát opláchneme studenou vodou. Fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou tak, aby byly dostatečně ponořené. Fazole necháme máčet asi 10 hodin. Žebra, nové koření, pepř a bobkový list zalijeme studenou vodou a pozvolna vaříme asi hodinu. Mrkev, cibuli a petržel oloupeme a po hodině vaření ji dáme vařit společně s žebry. Takto vaříme další hodinu. Během vaření odebíráme tuk, aby byl vývar krásně čistý. Hotový vývar scedíme a dáme do něj vařit fazole. Vaříme je do měkka asi hodinu. Jakmile jsou fazole měkké, ochutíme polévku solí, lisovaným česnekem a majoránkou. Připravíme si jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme ho moukou a zamícháme. Mícháme dohladka. Jíšku necháme vychladnout a zahustíme s ní polévku. Polévku vaříme, dokud nám nezhoustne. Ozdobíme ji na drobno nakrájenou petrželkou a můžeme podávat.

 

Hrachová polévka s česnekovým chlebem

  • 200 g hrachu
  • 2 menší brambory
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce čerstvé majoránky
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Na česnekový chléb:

  • 1 stroužek česneku
  • kousek staršího chleba
  • máslo na smažení

Abychom si urychlili přípravu polévky, nasypeme hrách do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme ho máčet přes noc. Změklý hrách scedíme. Cibuli, brambory a mrkev oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubo. Na másle orestujeme cibuli a mrkev. Vařečkou zeleninu zamícháme. Z vývaru si odložíme hrnek stranou a zbytek nalijeme do hrnce. Do polévky přidáme změklý hrách, který vaříme 35 minut do měkka. Po 15 minutách vaření hrachu, dáme do polévky vařit brambory. Jakmile je hrách i zelenina měkká, polévku osolíme a opepříme. V hrnku vývaru, který jsme si na začátku odložili stranou, rozmícháme mouku a polévku zahustíme. Nakonec ji ochutíme čerstvou majoránkou. Do polévky paří křupavý česnekový chléb. Chleba, nejlépe dva až tři dny starý, natrháme na kousky a lehce osmažíme je na másle. Mezitím si oloupeme stroužek česneku, tupou stranou nože ho rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Chleba ochutím česnekem a už jen krátce restujeme. Česnek se pěkně rozvoní.

 

Vydatná čočková polévka

  • 1 menší cibule pokrájená nadrobno
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 250 g předvařené zelené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/8 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • opražená slanina na ozdobu
  • 2 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl

V hrnci si rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibulku. Zasypeme ji moukou a opražíme do zlatohnědé barvy. Zalijeme vývarem, vsypeme čočku, rajčata, sůl a pepř a vaříme 15 minut. Kořenovou zeleninu si pokrájíme na kousky a přidáme ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě 5 minut povaříme. Podáváme posypané opraženou slaninou.

 


Dobrá domácí zelňačka

  • 1 kg kysaného zelí
  • 500 g uzených žeber
  • 2 ostravské klobásy
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 200 g brambor
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce sádla
  • 1 zakysaná smetana bez laktózy
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Do většího hrnce dáme vařit žebírka s pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Klobásky si nakrájíme na půlkolečka a opečeme je na sádle spolu s pokrájenou cibulí nadrobno. Zasypeme paprikou, promícháme a odstavíme ze sporáku. Po 45 minutách vývar scedíme a uvařená žebra obereme. Do vývaru dáme vařit nepropláchnuté zelí. Po 15 minutách přidáme maso, klobásky a oloupané a nakrájené brambory na kousíčky. Vaříme dalších 15 minut. Na závěr zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme solí, cukrem a octem.

 

Gulášová polévka s vepřovým masem

  • 500 g vepřové pečeně
  • 1,5 l hovězího nebo vepřového vývaru
  • 3 cibule
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 bílá paprika
  • 1 chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • olej

Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Na rozpáleném oleji smažíme cibuli dozlatova. Jakmile má cibule pěknou barvu, přidáme maso a osmažíme. Ochutíme ho kmínem a vše zasypeme červenou paprikou, sladkou i pálivou. Maso jen lehce orestujeme, a hned ho podlijeme vývarem. Maso vaříme do měkka, asi hodinu. Polévku ochutíme solí a majoránkou. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a zamícháme. Jíšku jen lehce opražíme, aby nebyla hořká. Jíšku velmi opatrně vmícháme do polévky a mícháme, aby se rozpustila a dobře spojila. Polévku vaříme do zhoustnutí. Přidáme lisovaný česnek, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem, ozdobíme nakrájenou bílou paprikou a chilli papričkou.

 


Babiččina bramboračka

  • 40 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 mrkve
  • 9 brambor
  • 3 l houbového vývaru
  • 6 stroužků česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžíce majoránky
  • ½ lžíce kmínu
  • ½ celeru
  • hrst čerstvé na drobno nakrájené petrželky
  • olej
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravíme zeleninu. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky. Do misky s vodou dáme máčet houby na 25 minut. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme k ní kořenovou zeleninu. Zamícháme a lehce orestujeme. Základ ochutíme kmínem. Vše zalijeme houbami s vodou. Přidáme brambory, vývar, bobkový list, nové koření a polévku přivedeme k varu. Vaříme ji asi 20 až 30 minut, dokud není zelenina měkká. Polévku doporučujeme zahustit poctivou jíškou. Máslo rozpustíme, zasypeme ho mouku, rozmícháme dohladka a jíšku odstavíme. Jakmile je zelenina měkká, ochutíme polévku majoránkou, solí, pepřem a lisovaným česnekem. Nakonec polévku zahustíme jíškou a promícháme. Necháme krátce povařit, přidáme na drobno nakrájenou petrželku a můžeme podávat.

 

Staročeská houbová polévka

  • 150 ml suchého bílého vína
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g sušených hub
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 cibule
  • 1,5 l houbového vývaru
  • 3 lžíce másla
  • hrst nadrobno nakrájené petrželové natě
  • sůl
  • pepř

Do menší misky nasypeme houby a nalijeme studenou vodu. Stačí trochu vody, aby byly houby ponořené. Necháme je máčet asi 30 až 60 minut. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozpustíme máslo, cibuli a mrkev krátce orestujeme. Česnek oloupeme, rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Restujeme ho společně s cibulí, ale jen krátce, aby nezhořkl. Houby scedíme a necháme okapat. Základ polévky zalijeme houbovým vývarem, vínem a přidáme houby. Vaříme 15 až 20 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem, majoránkou, tymiánem a mletým kmínem. V misce metličkou vyšleháme smetanu s hladkou moukou. Mícháme pečlivě, aby nám nevznikly hrudky. Polévku zahustíme a ještě krátce povaříme, dokud nezhoustne. Hotovou polévku odstavíme a nasypeme do ní petržel.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek