
Houbová klasika
Tradiční smaženice
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule
- 500 g čerstvých hub
- 2 lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- 2 lžíce dětské krupičky
- 3 vejce
Sádlo nebo olej rozehřejte v kastrolu a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte pokrájené houby, kmín, sůl, pepř a krupici a nechte podusit ve vlastní šťávě. Vejce prošlehejte, vlijte k houbám a nechte chvíli stát. Pak promíchejte, stáhněte z plotny a nechte smaženici dojít. Podávejte s čerstvým chlebem.
Kulajda s čerstvými houbami
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- 6 brambor
- 200 g čerstvých hub
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- 1 lžička kmínu
- 1 kelímek zakysané smetany
Na dochucení:
- ocet 8%
- cukr
- čerstvý kopr
- 4 vejce
Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte asi 600 ml vody nebo kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu. Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci.

Houbová omáčka
- 75 g másla
- 250 g lesních hub
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 250 ml 30% smetany ke šlehání
Na jedné lžíci másla osmahněte houby pokrájené na kousky. V jiné nádobě zpěňte na zbytku másla najemno nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou, osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a usmažte hnědou jíšku. Zalijte smetanou a metličkou prošlehejte, aby se neudělaly hrudky. Vložte houby a provařte doměkka. Podávejte s těstovinami nebo knedlíkem.
Houbový guláš
- 500 g čerstvých hub
- 2 cibule
- 75 g sádla
- 8 g gulášové mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 700 ml drůbežího vývaru
- sůl
- pepř
Na dochucení:
- 2 stroužky česneku
- majoránka
Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s houbami na něm osmahněte. Zaprašte paprikou, kmínem a moukou a nechte koření rozvonět a pustit barvu. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a uvařte houby doměkka. Dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.
Fleky s houbami
- 250 g čerstvých hub (hřibovitých)
- 250 g těstovinových fleků
- 100 g slaniny
- 2 ks vejce
- 1 dl mléka
- petrželka na ozdobu
- sádlo
- kmín
- pepř
- sůl
Očištěné houby pokrájejte na plátky. Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli a kostičky slaniny, přidejte pokrájené houby, osolte, opepřete, okmínujte a pod pokličkou duste do měkka. Těstovinové fleky uvařte v mírně osolené vodě, sceďte a v pekáči je promíchejte s podušenými houbami a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Vejce rozmíchejte s mlékem. Asi po 10 minutách, když se fleky v troubě prohřejí, je zalijte mlékem s vejcem a zapékejte, až se na povrchu tvoří zlatá kůrčička. Podávejte teplé, ozdobené petrželkou spolu s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.