Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Tradiční smaženice

  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • 3 vejce

 

Sádlo nebo olej rozehřejte v kastrolu a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte pokrájené houby, kmín, sůl, pepř a krupici a nechte podusit ve vlastní šťávě. Vejce prošlehejte, vlijte k houbám a nechte chvíli stát. Pak promíchejte, stáhněte z plotny a nechte smaženici dojít. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

 

 

Kulajda s čerstvými houbami

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 6 brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kmínu
  • 1 kelímek zakysané smetany

Na dochucení:

  • ocet 8%
  • cukr
K podávání:

  • čerstvý kopr
  • 4 vejce

 

Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte asi 600 ml vody nebo kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu. Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci.

 

 

Houbová omáčka

  • 75 g másla
  • 250 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání

 

Na jedné lžíci másla osmahněte houby pokrájené na kousky. V jiné nádobě zpěňte na zbytku másla najemno nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou, osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a usmažte hnědou jíšku. Zalijte smetanou a metličkou prošlehejte, aby se neudělaly hrudky. Vložte houby a provařte doměkka. Podávejte s těstovinami nebo knedlíkem.

 

 

 

Houbový guláš

  • 500 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 75 g sádla
  • 8 g gulášové mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 700 ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř

Na dochucení:

  • 2 stroužky česneku
  • majoránka

 

Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s houbami na něm osmahněte. Zaprašte paprikou, kmínem a moukou a nechte koření rozvonět a pustit barvu. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a uvařte houby doměkka. Dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.

 

 

 

Fleky s houbami

  • 250 g čerstvých hub (hřibovitých)
  • 250 g těstovinových fleků
  • 100 g slaniny
  • 2 ks vejce
  • 1 dl mléka
  • petrželka na ozdobu
  • sádlo
  • kmín
  • pepř
  • sůl

 

Očištěné houby pokrájejte na plátky. Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli a kostičky slaniny, přidejte pokrájené houby, osolte, opepřete, okmínujte a pod pokličkou duste do měkka. Těstovinové fleky uvařte v mírně osolené vodě, sceďte a v pekáči je promíchejte s podušenými houbami a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Vejce rozmíchejte s mlékem. Asi po 10 minutách, když se fleky v troubě prohřejí, je zalijte mlékem s vejcem a zapékejte, až se na povrchu tvoří zlatá kůrčička. Podávejte teplé, ozdobené petrželkou spolu s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek