Horké dezerty
Čokoládový fondán
- máslo na vymazání formiček
- 125 g kvalitní hořké čokolády
- 150 g másla
- špetka soli
- 4 větší vejce
- 160 g cukru krupice
- 65 g polohrubé mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- zmrzlina k podávání
Formičky (např. na muffiny) vymažte máslem a po obvodu je vyložte pečicím papírem tak, aby formičku zlehka přesahoval. Vyskládejte je na plech potažený pečicím papírem. V misce ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a máslo a směs lehce osolte. V jiné míse prošlehejte vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte. Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte do lednice minimálně na 2 hodiny. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 9–10 minut. Vnitřek fondánu by měl zůstat tekutý. Podávejte je s kopečkem oblíbené zmrzliny.
Domácí vafle
- 250 g mouky
- 4 vejce
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- 20 g droždí
- 100 g rozpuštěného másla
- 300 ml vlažného mléka
- med a ovoce k podávání
Udělejte si kvásek – rozmíchejte droždí se lžící mouky a cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechte vzejít. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do pěny. Do mouky přidejte cukr, špetku soli, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé mléko a vypracujte hladké a mírně tekuté těsto. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do vykynutého těsta, dokud se dokonale nespojí. Na rozpálený vaflovač postupně lijte těsto a nechte vafle upéct dozlatova. Podávejte teplé, pokapané medem, s čerstvým ovocem.