Foto: Shutterstock

Gril plný chutí

Sezóna grilování je konečně tady, a tak si můžeme vychutnat skvělá jídla ve společnosti své rodiny a přátel. Pro vaši inspiraci přinášíme tři recepty na pochoutky, které by ve vašem menu neměly chybět.

Plněné grilované žampiony

Budete potřebovat:

  • 8 velkých žampionů portobello
  • 200 g mozzarely
  • 200 g cherry rajčat
  • čerstvou bazalku
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Žampiony portobello omyjte a jemně osušte papírovou utěrkou. Odstraňte nožičky a lehce lžící vydlabejte vnitřní část klobouku, aby bylo místo na náplň. Klobouky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete.

Mozzarellu nakrájejte na menší kousky. Cherry rajčata přepulte nebo nakrájejte na čtvrtky.
Bazalku nasekejte nadrobno, ale několik listů si nechte celých na ozdobu.

Do každého klobouku vložte kousky mozzarelly a cherry rajčata a posypte je nasekanou bazalkou.

Předehřejte gril na střední teplotu. Žampiony položte na rošt a grilujte je přibližně 10–15 minut. Mozzarella by měla být rozteklá a žampiony měkké.

Hotové žampiony přeneste na talíř a ozdobte zbylými celými listy bazalky. Podávejte je teplé, nejlépe jako předkrm nebo lehký hlavní chod.

Pokud chcete přidat více chuti, můžete před grilováním žampiony pokapat balsamikovou redukcí. Pro variaci můžete přidat do náplně další ingredience jako například jemně nakrájenou červenou cibuli nebo olivy.

 

Foto: Shutterstock

Tradiční kebab

Budete potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa (nebo směs obou)
  • 1 malou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžičku soli
  • čerstvou petrželku, jemně nasekanou (asi 2 lžíce)
  • 1 vejce
  • špejle
  • olivový olej na potření

Postup:

V míse smíchejte mleté maso s jemně nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, mletou paprikou, kmínem, koriandrem, skořicí, pepřem a solí. Přidejte nasekanou petrželku a vejce. Vše promíchejte a nechte směs odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě spojily.

Předem namočte dřevěné špejle asi na 30 minut do vody, aby se při grilování nepálily. Směs masa rozdělte na stejné části (přibližně 8–10 porcí podle velikosti špejlí). Každou část masa vytvarujte kolem špejle do podlouhlého válečku.

Předehřejte gril na střední teplotu. Špejle s kebaby potřete olivovým olejem, aby se nepřipalovaly. Grilujte kebaby přibližně 10–12 minut, otáčejte je, aby byly ze všech stran pěkně opečené. Maso by mělo být propečené a šťavnaté.

Grilované kebaby podávejte horké, ideálně s čerstvým chlebem pita, hummusem, jogurtovým dipem a čerstvým zeleninovým salátem. Můžete také přidat trochu citronové šťávy pro osvěžení.

Do masové směsi můžete přidat i jemně nasekanou mátu nebo koriandr pro extra svěžest.

 

Foto: Shutterstock

Salát se sýrem halloumi

Budete potřebovat:

  • 2 červené papriky
  • 200 g cherry rajčat
  • 2 velká rajčata
  • 1 střední červenou cibuli
  • 200 g sýra halloumi
  • čerstvý kopr, mátu a bazalku

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 lžičku medu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Předehřejte gril na střední teplotu. Papriky omyjte, osušte a položte na gril. Grilujte je, dokud slupka nezčerná a nezměkne, asi 10–15 minut. Během grilování papriky pravidelně otáčejte. Hned, jak jsou papriky grilované, je vložte do misky a přikryjte fólii. Nechte je asi 10 minut zapařit, usnadní to odstranění slupky. Po zchladnutí je oloupejte, vyberte semínka a nakrájejte papriky na proužky.

Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. Plátky lehce potřete olivovým olejem a grilujte na střední teplotě asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlaté a křupavé.

Cherry rajčata přepulte, velká rajčata nakrájejte na větší kousky. Červenou cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky. Nasekejte čerstvý kopr, mátu a bazalku.

V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, balzamikový ocet a med. Osolte a opepřete podle chuti a promíchejte. Pokud chcete přidat trochu extra chuti, můžete do zálivky přidat i stroužek prolisovaného česneku.

Ve velké míse smíchejte grilované papriky, cherry rajčata, velká rajčata a červenou cibuli. Přidejte nasekané bylinky, přelijte salát připravenou zálivkou a promíchejte. Nakonec přidejte grilovaný sýr halloumi.

Salát podávejte ihned, ideálně s čerstvým křupavým chlebem nebo pita chlebem.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články