Francouzská inspirace

Patří mezi nejvyhlášenější mistry svého oboru na světě, tak proč se neinspirovat recepty francouzských kuchařů.

Slaný koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
  • 1 malá cuketa nakrájená na plátky
  • 3/4 šálku strouhaného sýra Monterrey Jack nebo chedaru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku tučného jogurtu nebo kysané smetany
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžičky drceného čerstvého rozmarýnu
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • čerstvá bazalka

Předehřejte troubu na 175 °C. Listové těsto rozložte do koláčové formy. Poklaďte jej půlenými rajčátky, plátky cukety a posypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte v misce, přidejte jogurt nebo smetanu, osolte, okořeňte rozmarýnem a pepřem a nalijte na koláč. Nakonec dozdobte lístky čerstvé bazalky. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Salát Niçoise

Budete potřebovat:

  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 250 g římského salátu
  • 150 g rajčat
  • 150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 200 g čerstvého tuňáka
  • 10 g ančoviček
  • 80 g černých oliv

Na dresink:

  • 2 žloutky
  • střik vinného octa
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • 1 lžičku krystalového cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ančovičky

Fazolky spařte, ihned vložte do studené vody a sceďte. Salát natrhejte, rajčata nakrájejte na poloviny, brambory a vejce na čtvrtky. Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky. Připravte dresink: Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšlehejte v míse a postupně přilévejte olivový olej, až se vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmíchejte drcený česnek a nasekané ančovičky.

V míse smíchejte zeleninu a promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.

Levandulovo-pomerančový moučník

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíci levandulových květů
  • tuk na vymazání formy
  • mouku na vysypání formy

na želé:

  • 5 pomerančů
  • 220 g krupicového cukru
  • 4 plátky želatiny

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce, hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva, mléko, pomerančovou šťávu a levanduli. Vše prošlehejte, až vznikne vláčné těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové či koláčové formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 45 až 50 minut (špejlí vyzkoušejte, kdy je upečené). Nechte vychladnout. Připravte si želé. Z pomerančů vymačkejte šťávu a vlijte ji do rendlíku. Přidejte 120 g cukru. Míchejte směs na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Mezitím nechte v troše vody nabobtnat želatinu, trvá to asi 5 minut. Vymačkejte plátky želatiny a přidejte je do horké pomerančové šťávy. Míchejte, až se želatina rozpustí, pak ji nechte trochu vychladnout. Želatinu nalijte na povrch moučníku a nechte ji v chladu ztuhnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek