
Dopřejte si kysané zelí

Šumavské zelníky
Budete potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 120 g sádla
- 300 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 1–2 lžíce husté zakysané smetany
- hrst mletých škvarků
- sůl
Mouku nasypte na vál, přidejte k ní kousky sádla, okapané a pokrájené zelí, jedno vejce, zakysanou smetanu i škvarky a vypracujte soudržné těsto. Z něj po částech odebírejte a mezi dlaněmi tvořte placičky. Vyskládejte je na plech potažený pečicím papírem, potřete druhým vejcem a pečte 20–30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Jihočeská couračka
Budete potřebovat
- 4 středně velké brambory
- sůl, kmín
- 200 g kysaného zelí
- 200 ml zakysané smetany
- 100 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- cukr
- 30 g čerstvého másla
Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou, osolte, okmínujte a dejte vařit. Kysané zelí překrájejte, přidejte k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povařte. Na závěr polévku zalijte zakysanou smetanou rozmíchanou s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolte, oslaďte, případně okyselte lákem ze zelí, a už jen krátce povařte. Povrch polévky poklaďte vločkami másla.
Bramborová lepenice
Budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 3 lžíce mléka
- 1 cibuli
- 1 lžíci sádla
- 500 g kysaného zelí
- hrst kadeřavé petrželky
- pepř, sůl
Oškrábané brambory uvařte v osolené vodě do změknutí. Sceďte, rozšťouchejte a zamíchejte s vroucím mlékem. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na sádle, vložte překrájené kysané zelí a krátce poduste. Zelí vmíchejte do kaše, dochuťte sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.

Valašská kyselica
Budete potřebovat:
- 400 g kysaného zelí
- ½ lžičky kmínu
- 300 g nakrájených brambor
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- hrst sušených hub
- sůl, pepř
- hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
- 30 g másla
- 100 g cibule
- 100 g klobásy
- 100 g anglické slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 100–150 ml mléka
- 150 g zakysané smetany
- 2 vejce
- citronovou šťávu k dochucení
Hanácký zelný salát
Budete potřebovat
- 500 g kysaného červeného zelí
- 200 g bílého přírodního jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce čerstvého strouhaného křenu
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- špetku cukru
- mletý pepř
- sůl
Pokud je kysané zelí nakrájené nahrubo, ještě jej překrájejte. Zelí smíchejte s jogurtem, majonézou, čerstvě nastrouhaným křenem a olejem. Dochuťte cukrem, pepřem a solí podle chuti a můžete podávat.
