Domácí vývary
Kuřecí vývar
- 4 l vody
- 1 lžíce másla
- 200 g kuřecích hřbetů
- 200 g kuřecích krků
- 1 cibule
- 1/2 pórku
- 1 mrkev
- 1 petržel či pastinák
- 1/4 celeru
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- hrst petrželové natě
Zeleninu nakrájejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte cibuli a pórek. Když zesklovatí, přidejte kuřecí hřbety a krky a také je orestujte lehce do hněda. Nakonec přidejte zbytek zeleniny a koření a hrnec zalijte studenou vodou. Vývar přiveďte k varu a plamen ztlumte na polovinu. Nesolte. Nechte vývar probublávat asi 5 hodin. Podle potřeby dolévejte vyvařenou vodu. Nakonec jej sceďte přes jemné síto.
Hovězí vývar
- 3 l vody
- 500 g hovězího hrudí (příp. hřbet, nožičky, maso z krku, plec, oháňka či morkové kosti)
- 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého černého pepře
- 3 bobkové listy
- olej
Hovězí maso a zeleninu nakrájejte. Cibuli a česnek neloupejte, česnek jen rozkrojte nebo rozmáčkněte. Vše osmahněte na oleji, přidejte koření, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu. Poté zmírněte teplotu a nechte táhnout alespoň tři hodiny. Vodu během varu dolévejte a sbírejte vzniklou pěnu. Vývar sceďte přes jemný cedník nebo plátýnko.
Vývar z vepřových kostí
- 3 l vody
- 500 g vepřových kostí
- 50 g cibule
- 150 g kořenové zeleniny
- 5 kuliček celého černého pepře
Omyté a rozsekané kosti vložte do hrnce, zalijte vodou a uveďte pomalu do varu. Pak přidejte celý pepř a na čtvrtky nakrájenou cibuli. Snižte teplotu a kosti zvolna vařte 2–3 hodiny. Vyvařenou vodu dolévejte. Do vývaru přidejte očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu a zvolna ji uvařte doměkka. Hotový vývar přeceďte přes husté síto.
Zeleninový vývar
- 3,5 l vody
- 1 velká mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 4 řapíky řapíkatého celeru
- 2 rajčata
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 1 palička česneku
- svazek zelené petrželky
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého černého pepře
- 3 bobkové listy
- špetka kmínu
Zeleninu důkladně omyjte, dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte ji i s kořením hodinu mírným varem, poté vývar sceďte. Na zeleninový vývar můžete použít jakoukoli tvrdší zeleninu, kterou máte rádi.