
Domácí sirupy
Sirup z černého rybízu
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 1–1,5 litru
- 1 kg černého rybízu
- 500 ml vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1,5 kg cukru / 1 l šťávy
1 Omytý a odstopkovaný rybíz dejte do hrnce, zalijte vodou, zahřejte a vařte, dokud kuličky rybízu nepopraskají. Poté ovoce rozmačkejte šťouchadlem a směs propasírujte přes síto.
2 Do šťávy přidejte citronovou šťávu a

Malinovo-borůvkový sirup
Doba přípravy: 35 minut
Množství: 1,5–2 litry
- 1 kg malin
- 500 g borůvek
- 500 ml vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 kg cukru / 1 l šťávy
1 Omyté ovoce dejte do hrnce, zalijte vodou, zahřejte a asi 5 minut povařte. Nechte vychladnout. Poté sceďte a ovoce propasírujte přes síto.
2 Do získané ovocné šťávy přidejte citronovou šťávu a cukr a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ještě horký sirup nalijte do lahví a uzavřete.

Rakytníkový sirup
Doba přípravy: 40 minut + přes noc
Množství: 1,5–2 litry
- 1 kg bobulí rakytníku
- 500 ml vody
- 1 citron
- 1,5 kg cukru / 1 l šťávy
1 Omyté bobule rakytníku dejte do hrnce, zalijte vodou a povařte, dokud nezměknou. Pak je rozmačkejte, přidejte šťávu z jednoho citronu a nechte zakryté přes noc louhovat.
2 Druhý den výluh přeceďte přes plátno, přidejte cukr v poměru 1,5 kg cukru na 1 l rakytníkové šťávy a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup naplňte do lahví a uzavřete.