Foto: Shutterstock
Domácí sirup z bezových květů
Budete potřebovat:
- 20–25 květenství černého bezu
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 2 citrony (nejlépe v bio kvalitě)
- 50 g kyseliny citronové
Postup:
Bezové květy jemně protřepte, abyste odstranili případné nečistoty a hmyz. Neoplachujte je, aby neztratily svou vůni. Citrony dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Vodu přiveďte k varu a poté ji nechte mírně vychladnout. Nalijte ji do velké nádoby, přidejte bezové květy a plátky citronů. Přikryjte a nechte směs louhovat na chladném místě po dobu 24 hodin.
Potom směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do velkého hrnce. Přidejte cukr a kyselinu citronovou. Zahřívejte směs na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Přiveďte k varu a nechte krátce povařit (stačí jen 5 minut).
Horký sirup nalijte do čistých sterilizovaných lahví. Pevně je uzavřete a nechte vychladnout. Sirup skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření ho uchovávejte v lednici.