Foto: Shutterstock

Domácí sirup z bezových květů

Skvěle chutná rozředěný s vodou nebo minerálkou, ale můžete si s ním ochutit i čaj nebo letní koktejly.

Budete potřebovat:

  • 20–25 květenství černého bezu
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 2 citrony (nejlépe v bio kvalitě)
  • 50 g kyseliny citronové

Postup:

Bezové květy jemně protřepte, abyste odstranili případné nečistoty a hmyz. Neoplachujte je, aby neztratily svou vůni. Citrony dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Vodu přiveďte k varu a poté ji nechte mírně vychladnout. Nalijte ji do velké nádoby, přidejte bezové květy a plátky citronů. Přikryjte a nechte směs louhovat na chladném místě po dobu 24 hodin.

Potom směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do velkého hrnce. Přidejte cukr a kyselinu citronovou. Zahřívejte směs na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Přiveďte k varu a nechte krátce povařit (stačí jen 5 minut).

Horký sirup nalijte do čistých sterilizovaných lahví. Pevně je uzavřete a nechte vychladnout. Sirup skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření ho uchovávejte v lednici.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Pestrý podzimní věneček

Pestrý podzimní věneček

Krásný věneček s podzimními bobulemi můžete jen tak zavěsit na dveře či na zeď nebo ho můžete využít i pro vytvoření půvabného aranžmá s dýněmi. Podívejte se, jak ho vyrobit.

Celý článek