foto Shutterstock
Oslaďte si život domácím pečivem
Máslové croissanty
budete potřebovat
- 280 ml vlažného mléka
- 450 g hladké mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- 75 g cukru
- 15 g soli
- 250 g másla
- vejce na potření
Ze všech surovin kromě másla, vypracujte hladké nelepivé se těsto a nechte ho v lednici 50 minut kynout. Vykynuté těsto rozválejte do obdélníku a poklaďte tenkými plátky studeného másla. Do těsta ho jemně vtlačte.
Obdélník těsta s máslem 3x přeložte, zaviňte do potravinářské folie a dejte na 1 hodinu do lednice. Poté těsto rozválejte opět do obdélníku a zase 3x přeložte. Postup opakujte 3x. Těsto nechte zabalené v potravinářské folii přes noc v lednici.
Takto připravené těsto si rozdělte na díly. Díl těsta vyválejte opět do obdélníku a z něj nakrájejte trojúhelníky, které svinete do tvaru croissantu. Na plechu je nechte 25 minut kynout, potřete vejce a pečte při 200 °C asi 15–20 minut dozlatova.
foto Shutterstock
Kynuté skořicové šneky
budete potřebovat
- 250 ml mléka
- 2 lžičky cukru moučka na kvásek
- 21 g droždí
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 60 g másla
- 2 lžíce cukru moučka
Na náplň:
- 50 g změklého másla
- 3 lžíce cukru krystal
- 1,5 lžičky skořice
- 1 vejce na potření
- cukr krystal na posypání
* Z mléka, cukru a droždí rozmíchejte kvásek nechte ho vzejít. Mouku dejte do mísy, přidejte sůl, cukr, kvásek a povolené máslo a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
* Těsto rozdělte na dva díly, každý vyválejte na obdélník a rozetřete na ně 50 g změklého másla a posypte rovnoměrně cukrem smíchaným se skořicí. Plát srolujte a krájejte ostrým nožem na kousky silné asi 2,5 cm. Ty skládejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
* Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujte krystalovým cukrem. Troubu předehřejte na 210 °C. Pečte asi 9–13 minut. Upečené šneky nechte zchladnout na mřížce.
foto Shutterstock
Tvarohovo-pudinkové šátečky
budete potřebovat
- 1 balení listového těsta
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 400 ml mléka
- 250 g tučného tvarohu
- cukr
Podle návodu na obalu uvařte hustší sladký puding (v návodu bývá zpravidla 500 ml mléka, použijte pouze 400 ml). Když vychladne, důkladně ho rozmíchejte s tvarohem a přidejte cukr podle chuti.
Listové těsto vyválejte na tenký plát a rozdělte ho na stejně velké obdélníky, na kterých si lehce vyznačíte poloviny. Jednu polovinu několikrát šikmo nařízněte. Na druhou dejte náplň a naříznutou polovinu přes ni přeložte. Těsto po stranách přimáčkněte vidličkou, aby náplň během pečení nevytekla.
Šátečky přendejte na plech s pečicím papírem, pomažte je rozšlehaným vejcem a pečte v troubě na 170 °C dozlatova.