2123931833
3 recepty na skvělé letní osvěžení
Domácí limoncello
Připravte si s námi svěží domácí limoncello s intenzivním citronovým aroma, který osvěží vaše chuťové buňky a okouzlí vaše hosty. Vychutnejte si Itálii přímo z vaší skleničky!
Budete potřebovat:
- 6–8 bio citronů
- 750 ml kvalitní vodky
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
Postup:
Důkladně umyjte citrony horkou vodou a osušte je. Pomocí ostrého nože oloupejte tenkou vrstvu z vnější kůry citronů. Snažte se vyhnout bílé vnitřní kůře, protože může do nápoje přidat hořkost.
Vložte oloupanou kůru do velké skleněné nádoby a zalijte ji vodkou. Ujistěte se, že je kůra úplně ponořená. Zakryjte nádobu a umístěte ji na tmavé a chladné místo. Nechte kůru macerovat ve vodce alespoň 7 dní, ideálně však 2–4 týdny, aby se citronové aroma uvolnilo do alkoholu.
Připravte sirup: V hrnci smíchejte vodu a cukr a vařte vše na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sirup by se neměl vařit příliš dlouho, jen asi 5 minut. Nechte ho pak úplně vychladnout.
Jakmile je sirup zcela vychladlý, přidejte ho k vodce s citronovou kůrou. Dobře promíchejte. Pak směs přefiltrujte přes gázu nebo jemné sítko a slijte do čistých lahví. Těsně je uzavřete a uložte do chladničky.
Limoncello podávejte dobře vychlazené. Můžete ho servírovat jako aperitiv ve skleničkách na likér nebo ho použít jako součást koktejlů.
Foto: Shutterstock
Limonáda z čerstvé levandule
Sirup z čerstvých levandulových květů má mnoho způsobů využití. Připravte si z něj třeba vynikající limonádu.
Budete potřebovat:
- 1 šálek čerstvých levandulových květů
- 100 g třtinového cukru
- 200 ml vody
- 100 ml čerstvé citronové šťávy
- 1,5 l perlivé vody
- led k podávání
Postup:
Nejprve svařte sirup. Do kastrůlku vsypte třtinový cukr a levandulové květy, zalijte vodou, promíchejte, zahřejte k bodu varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Pak nechte sirup i s květy vychladnout. Poté ho sceďte do džbánku, přilijte citronovou šťávu a perlivou vodu a promíchejte. Limonádu podávejte vychlazenou a s kostkami ledu.
Vodka s levandulí
Je to nápoj svěží, neotřelý a perfektní třeba na letní oslavu. Věřte, že mezi kamarády se stane hotovým hitem. Jeho příprava je přitom velmi snadná. Za pět minut máte hotovo!
Budete potřebovat:
- 40 ml levandulového sirupu
- 40 ml vodky
- 250 ml sodovky
- plátek citronu
- led
Postup:
Do vysoké sklenice nalijte vodku, levandulový sirup a sodu, promíchejte, doplňte ledem, ozdobte plátkem citronu a podávejte.