foto: Shutterstock

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Borůvkový likér

Na 5 litrů likéru:

  • 1 kg borůvek
  • 1 kg cukru
  • 4 vanilkové cukry
  • 4 litry červeného vína
  • rum podle chuti

 

Do hrnce dejte borůvky, zalijte vínem a dejte vařit. Přidejte cukr, vanilkový cukr a nechte ještě 5 minut přejít varem.
Po vychladnutí sceďte a přidejte rum – asi 200 ml na litr borůvkového sirupu nebo podle chuti. Hotový likér naplňte do lahví.

 

 

foto: Shutterstock

Trnkový likér

  • 2 kg trnek (přešlých mrazem)
  • 1 kg cukru
  • 2 l vodky nebo konzumního lihu
  • 1 l vody
  • strouhaný muškátový oříšek
  • celá skořice
  • hřebíček
 

Rozmačkané trnky dejte do skleněné láhve, zalijte je vodkou nebo konzumním lihem, přidejte koření a nechte dva týdny vylouhovat.
Sceďte, přidejte vychladlý sirup připravený svařením cukru ve vodě a promíchejte. Likér nechte ještě den ustát a pak jej naplňte do lahví.

 

foto: Shutterstock

Ostružinový likér

  • 500 g čerstvých vyzrálých ostružin
  • 250 g cukru krupice
  • 1 l vodky
  • 5 hřebíčků
  • 1 kousek celé skořice

 

1 Do čtyřlitrové skleněné nádoby s pevným uzávěrem vložte ostružiny a koření, prosypejte cukrem a zalijte alkoholem. Uzavřete a důkladně protřeste.
2 Na slunném nebo teplém místě nechte stát po dobu šesti týdnů. Nádobu neotvírejte, jen občas protřeste. Pak přeceďte přes plátýnko a naplňte do lahví s uzávěrem.

 

 

foto: Shutterstock

Švestkový likér

  • 1 kg vyzrálých švestek
  • 400 g cukru
  • 500 ml vodky
  • 125 ml brandy

 

Do větší nádoby (například třílitrové sklenice) vložte půlené vypeckované švestky, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Promíchejte, uzavřete a uložte na dva měsíce na tmavé místo.

Občas směs zamíchejte. Pak likér slijte do čistých lahví a před konzumací nechte ještě asi měsíc zrát.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články