Domácí italská kuchyně

Patří k nejoblíbenějším světovým kuchyním, a to i u nás. Také máte rádi pizzu nebo třeba bramborové gnocchi? Tak proč si je nepřipravit doma – vyzkoušejte naše recepty.


Gnocchi s rajčatovou omáčkou

Budete potřebovat

na těsto:

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl

na omáčku:

  • plechovku konzervovaných rajčat
  • cherry rajčátka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci cukru
  • sůl
  • pepř
  • čerstvou bazalku
  • parmazán na posypání

Ještě horké brambory, uvařené ve slupce do poloměkka a oloupané, prolisujte do mísy nebo nastrouhejte najemno. Přidejte sůl, mouku a vejce a velmi rychle vypracujte těsto. Na pomoučeném vále ho rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte váleček a nožem krájejte asi 1 cm dlouhé noky. Každý obalte v mouce a vidličkou mírně smáčkněte. Vařte v osolené vodě asi 3 minuty (když vyplavou, jsou hotové).
Nadrobno nasekanou cibulku orestujte v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek, pár přepůlených cherry rajčátek a konzervovaná rajčata. Poduste asi 15 minut. Přidejte nasekanou čerstvou bazalku, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti.
Gnocchi podávejte teplé přelité rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným parmazánem.


Gnocchi se sýrovou omáčkou

Budete potřebovat

  • domácí gnocchi
  • 200 g nivy
  • 200 ml smetany na vaření
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • pepř

Gnocchi připravte podle receptu na gnocchi s rajčatovou omáčkou. Do pánve vlijte smetanu, zahřejte, přidejte rozdrobenou nivu a za stálého míchání nechte sýr rozpustit. Dochuťte čerstvými bylinkami (bazalkou, pažitkou, tymiánem apod.), přidejte uvařené gnocchi, promíchejte a ihned podávejte.

 

Pizza s feferonkami

Budete potřebovat

na těsto (na 4 ks):

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • špetku soli
  • špetku cukru

na omáčku:

  • konzervovaná rajčata
  • sůl
  • pepř
  • trochu cukru

na oblohu:

  • pikantní klobásu
  • čerstvou šunku
  • cherry rajčátka
  • feferonka
  • černé olivy
  • mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá rukola

Troubu předehřejte na 240 °C. Konzervovaná rajčata dejte do misky, rozmixujte a podle chuti osolte, opepřete a trochu oslaďte, pokud jsou kyselá. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí, sůl, cukr, přidejte vlažnou vodu a olej a uhněťte hladké těsto. Těsto odložte v míse přikryté utěrkou na teplé místo a nechte 60 minut kynout. Když těsto vykyne, na pomoučeném vále z něj vytvořte placku a dejte na plech. Těsto potřete připravenou rajčatovou omáčkou a poklaďte plátky klobásy, šunkou, přepůlenými cherry rajčátky, nakrájenou feferonkou a černými olivami. Posypte ji nasekanými bazalkovými lístky a nastrouhanou mozzarellou. Pečte 15 až 20 minut v předehřáté troubě dozlatova a podávejte ozdobenou čerstvou rukolou.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek