Dobroty z mletého masa
Bylinkový kebab
Budete potřebovat
- 1 kg mletého masa (nejlépe hovězí nebo krůtí)
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky drceného římského kmínu
- čerstvou jarní cibulku
- čerstvou petrželku, pažitku, bazalku a další bylinky podle vlastního výběru
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžíci olivového oleje + na potření
- sůl
Pokud nemáte dlouhé grilovací jehly, můžete použít i špejle, které namočíte do vody. Maso umelte nebo nahrubo rozmixujte. dejte ho do mísy, přidejte vejce, prolisovaný česnek, sůl, římský kmín, nadrobno nakrájenou cibulku, petrželku, pažitku, bazalku a další vaše oblíbené bylinky, mouku, olej a sůl. Vše dobře smíchejte a ze směsi vytvořte špalíčky. Napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle, potřete olejem a opékejte na grilu pět minut z každé strany. kebaby také můžete grilovat v troubě při 250 °C asi 10 minut.
Masové kuličky v rajčatové omáčce
Budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 cibule
- 1/2 pórku
- 4 stroužky česneku
- 400 g krůtího masa
- sůl, pepř
- 1 lžíci nasekané petrželky
- 1 lžíci citronové šťávy
- 250 g sekaných rajčat z konzervy
- čerstvou bazalku
Na 1 lžíci oleje orestujte 1 cibuli, pórek a 2 stroužky česneku. Krůtí maso nakrájejte na menší kusy, vložte do mixeru a rozmixujte nahrubo) nebo umelte na masovém strojku). Maso spojte s orestovanou směsí, dochuťte solí, pepřem, bylinkami a citronovou šťávou. Vytvarujte kuličky a poskládejte je na plech potažený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 až 20 minut. Na omáčku orestujte zbylou cibuli a česnek, přidejte sekaná rajčata. Chvíli duste a dochuťte solí, pepřem a bazalkovými listy. Podávejte například s těstovinami.
Krůtí roláda se sýrem
Budete potřebovat
- olivový olej
- 2 šalotky
- 1 kg krůtího masa
- 150 g žampionů
- 150 g strouhanky
- kečup
- 2 velká vejce
- sůl, pepř
- majoránku
- 250 g sýra gouda nebo čedar
- 1 hrst čerstvého baby špenátu
Krůtí maso umelte nebo nahrubo rozmixujte. Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou šalotku, nadrobno pokrájené žampiony, strouhanku, lžíci kečupu, vejce, lžičku soli, špetku pepře a lžičku majoránky a vypracujte homogenní směs. Rozložte ji na plech nebo vál potažený pečicím papírem a potřený olivovým olejem, vytvořte placku silnou asi 1,5 cm a urovnejte ji do tvaru obdélníku o rozměrech asi 20 x 30 cm. Masovou směs posypte nastrouhaným sýrem a lístky špenátu. Pak roládu s pomocí papíru, na kterém plát leží, opatrně zaviňte. Potřete olivovým olejem a pečte asi 60 minut. Před krájením a servírováním nechte upečenou roládu asi 10 minut zchladnout. Podávejte s brambory a zeleninovým salátem.