
Dobroty z darů moře

Treska pečená v alobalu

Budete potřebovat
- filety z tresky
- 5 lžic másla
- 1 a 1/2 lžičky citronové kůru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
- 1 mladá cuketa
- sůl a mletý černý pepř
- brambory
- čerstvá paprika
- salátové listy
- parmazán
- čerstvé bylinky k podávání
Máslo smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou, prolisovaným česnekem a nasekanými čerstvými bylinkami (například bazalkou, petrželkou apod.). Tresku osolte a opepřete. Na pruhy alobalu dejte cuketu nakrájenou na kolečka a na ni položte po jednom filetu z tresky. Na porce ryby rozdělte bylinkové máslo, zabalte a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 15 minut. Podávejte na lůžku z čerstvých salátových listů, s vařenými brambory, nakrájenou čerstvou paprikou, čerstvými bylinkami a hoblinkami parmazánu.

Salát s uzeným lososem, avokádem a pomerančem

Budete potřebovat
- 2 pomeranče
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl
- mladé špenátové listy
- čerstvá řeřicha
- čerstvá máta
- 300 g uzeného lososa
- 2 zralá avokáda
Pomeranče oloupejte, zcela zbavte zbytků bílé dužniny a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Šťávu, která při tom z pomerančů vytekla, slijte z prkénka do misky. Přidejte k ní olivový olej a citronovou šťávu, špetku soli a dobře promíchejte. Špenátové listy, řeřichu a pár lístků máty dejte do misky, přidejte připravený dresink, plátky pomeranče a promíchejte.
Avokádo přepulte, nožem vyndejte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na kostičky. Salát rozložte na talíře, přidejte kousky avokáda a plátky uzeného lososa a můžete podávat.

Salát s krevetami s mangem

Budete potřebovat
- čerstvé salátové listy
- 2 manga
- 1 červenou cibuli
- 20 předvařených krevet
- 2 avokáda
- 2 lžíce vinného octa
- 6 lžic olivového oleje
- čerstvý rozmarýn
- 1 lžíce medu
- 1 lžička celozrnné hořčice
Vinný ocet v misce smíchejte s olivovým olejem, medem a hořčicí a několika lístky čerstvého rozmarýnu na dresink. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Mango rovněž rozkrojte a zbavte pecky (jde to lépe s pomocí lžíce) a nakrájejte na kostičky či proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Krevety opláchněte, osušte a na rozpáleném grilu ogrilujte dozlatova. Čerstvé salátové listy v míse promíchejte s dresinkem, dejte na talíř, poklaďte je kousky avokáda, manga, grilovanými krevetami a cibulí.