Dobroty z darů moře

Pochutnáte si rádi na rybě či plodech moře? Tato lehká jídla doplněná o čerstvou zeleninu jsou zdravá a jako stvořená pro letní vaření. Vyberte si z našich receptů.


Treska pečená v alobalu

Budete potřebovat

  • filety z tresky
  • 5 lžic másla
  • 1 a 1/2 lžičky citronové kůru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • 1 mladá cuketa
  • sůl a mletý černý pepř
  • brambory
  • čerstvá paprika
  • salátové listy
  • parmazán
  • čerstvé bylinky k podávání

 

Máslo smíchejte s nastrouhanou citronovou kůrou, prolisovaným česnekem a nasekanými čerstvými bylinkami (například bazalkou, petrželkou apod.). Tresku osolte a opepřete. Na pruhy alobalu dejte cuketu nakrájenou na kolečka a na ni položte po jednom filetu z tresky. Na porce ryby rozdělte bylinkové máslo, zabalte a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 15 minut. Podávejte na lůžku z čerstvých salátových listů, s vařenými brambory, nakrájenou čerstvou paprikou, čerstvými bylinkami a hoblinkami parmazánu.

 

 


Salát s uzeným lososem, avokádem a pomerančem

Budete potřebovat

  • 2 pomeranče
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • mladé špenátové listy
  • čerstvá řeřicha
  • čerstvá máta
  • 300 g uzeného lososa
  • 2 zralá avokáda

 

Pomeranče oloupejte, zcela zbavte zbytků bílé dužniny a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Šťávu, která při tom z pomerančů vytekla, slijte z prkénka do misky. Přidejte k ní olivový olej a citronovou šťávu, špetku soli a dobře promíchejte. Špenátové listy, řeřichu a pár lístků máty dejte do misky, přidejte připravený dresink, plátky pomeranče a promíchejte.

Avokádo přepulte, nožem vyndejte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na kostičky. Salát rozložte na talíře, přidejte kousky avokáda a plátky uzeného lososa a můžete podávat.

 

 


Salát s krevetami s mangem

Budete potřebovat

  • čerstvé salátové listy
  • 2 manga
  • 1 červenou cibuli
  • 20 předvařených krevet
  • 2 avokáda
  • 2 lžíce vinného octa
  • 6 lžic olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička celozrnné hořčice

 

Vinný ocet v misce smíchejte s olivovým olejem, medem a hořčicí a několika lístky čerstvého rozmarýnu na dresink. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Mango rovněž rozkrojte a zbavte pecky (jde to lépe s pomocí lžíce) a nakrájejte na kostičky či proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Krevety opláchněte, osušte a na rozpáleném grilu ogrilujte dozlatova. Čerstvé salátové listy v míse promíchejte s dresinkem, dejte na talíř, poklaďte je kousky avokáda, manga, grilovanými krevetami a cibulí.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek