Divoké plody pozdního léta

Vypravte se za humna nebo do lesa a zpestřete si jídelníček plody natrhanými ve volné přírodě. Z brusinek, borůvek a šípků si můžete také připravit znamenité dobroty.

Brusinkovo-borůvkový crumble (krambl)

Budete potřebovat

  • 500 g brusinek
  • 500 g borůvek
  • 3 čajové lžičky vanilkového pudingu
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1 lžíci třtinového cukru

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g jemně drcených ovesných vloček
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva

Recept

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse promíchejte brusinky a borůvky s pudinkem, cukrem a skořicí. V kastrůlku rozehřejte máslo a přisypte do něj mouku, ovesné vločky, třtinový cukr a prášek do pečiva. Vše dobře smíchejte. Do vyšší koláčové nebo zapékací formy nasypte nejdříve brusinkovo-borůvkovou směs, urovnejte a na ni rovnoměrně navrstvěte drobenku. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, dokud krambl nezačne vonět. Nechte trochu vychladnout a ještě teplé podávejte.

Hovězí steaky s brusinkovou omáčkou

Budete potřebovat

  • 300 g brusinek
  • 1 lžičku másla
  • 150 ml červeného vína
  • 1 pomeranč
  • třtinový cukr
  • 800 g hovězí falešné svíčkové
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Recept

Na lžičce másla poduste brusinky, a zalijte je vínem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a vařte, dokud není alkohol z vína vyvařený a dokud nejsou brusinky měkké. Potom podle chuti oslaďte třtinovým cukrem, rozmixujte na omáčku a propasírujte.

Maso omyjte, osušte a nakrájejte ho na silnější plátky. Lehce je rukou naklepte a nechte maso chvíli odpočinout. Roztopte gril na co největší teplotu, steaky lehce pomažte olivovým olejem, opepřete a dejte na gril. Grilujte podle své chuti. Hotové steaky dejte na talíř a posolte. Podávejte je přelité brusinkovou omáčkou, se šťouchanými nebo opečenými brambory.

Šípkový džem

Budete potřebovat

  • 1 kg šípků
  • 1 l vody
  • 300 g cukru
  • šťávu z 1 citronu

Pěkné červené šípky omyjte a odstopkujte. Do hrnce nalijte vodu, přidejte šípky a vařte na mírném ohni asi 30–45 minut, dokud šípky nezměknou. Potom uvařené šípky i s vodou rozmixujte. Pokud by byla směs příliš hustá, přidejte horkou vodu. Vzniklé pyré propasírujte přes co nejjemnější sítko, a to nejlépe dvakrát. Pak ho dejte do čistého hrnce, přiveďte pomalu k varu a přidejte cukr s citronovou šťávou. Vařte, dokud nedosáhnete žádané konzistence. Naplňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte víčkem dolů, aby se ve sklenicích vytvořil podtlak.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek