Dejte zelenou zdravému jídlu
Zažeňte jarní únavu vitaminy. Připravte si dobré menu ze zelených potravin. Jsou zdravé a chutnají báječně.
Hráškový krém
Budete potřebovat
- 50 g másla
- 40 g cibule
- 50 g pórku
- 500 g zeleného hrášku
- 100 ml 12% smetany
- 20 ml olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř
K podávání:
- opečenou slaninu
- zakysanou smetanu
Recept
1 V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidejte zelený hrášek, ještě krátce orestujte a podlijte zeleninovým vývarem.
2 Krátce povařte, jen 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Poté směs rozmixujte kuchyňským mixérem, můžete ho ještě přecedit přes síto. Podle chuti osolte a opepřete.
3 Podávejte s opečenou slaninou a lžící zakysané smetany.
Brokolicový slaný koláč
Budete potřebovat
- 1 větší brokolici
- 100 g tvrdého sýra typu eidam
- 200 g lučiny
- 1 zakysanou smetanu
- 3 vejce
- sůl, pepř
- balíček křehkého těsta
Recept
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozválejte na velikost koláčové formy a vložte dovnitř. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír, vsypte hrst suchých fazolí na zatížení a dejte do trouby na 10 minut předpéct.
2 Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v páře do poloměkka. V míse promíchejte lučinu se zakysanou smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem, osolte a opepřete.
3 Z předpečeného těsta sundejte fazole. Rozložte na něj část brokolice, zalijte vaječnou směsí a vložte zbylou brokolici. Pečte 25 až 30 minut, dokud směs není pevná. Hotový koláč nechte 5 minut vychladnout a podávejte.
Špenátový závin s nivou
Budete potřebovat
- 3 stroužky česneku
- 300 g mraženého listového špenátu
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- sůl
- 150 g rozdrobené nivy
- listové těsto
- 1 vejce
Recept
1 Na másle krátce opečte 3 pokrájené stroužky česneku; přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka.
2 Prochladlou náplň promíchejte s 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte a závin potřete vajíčkem.
3 V troubě předehřáté na 200 °C upečte dozlatova.