Dejte to na gril!
Kuřecí špízy se zeleninou
Doba přípravy: 30 minut (+ 30 minut či déle marinování) * Počet porcí: 4
- 400 g kuřecích prsou
- 1–2 velké sladké papriky
- 1 menší cuketa
Na marinádu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
1 Maso nakrájejte na kostky. V misce rozmíchejte olej s citronovou šťávou, medem, čerstvě mletým pepřem a utřeným stroužkem česneku. Maso vložte do misky a nechte alespoň 30 minut marinovat (nejlépe přes noc).
2 Omyté papriky nakrájejte na větší kousky, cuketu na kolečka.
3 Maso vyndejte z marinády a střídavě ho napichujte se zeleninou na špíz. Opepřete čerstvým pepřem a grilujte. Zbylou marinádou potírejte špízy při grilování. Grilujte doměkka.
4 Podávejte s rajčatovou salsou, čerstvou zeleninou a chlebem.
Grilovaný lilek s rajčatovo-avokádovou salsou
Doba přípravy: 30 minut * Počet porcí: 4
- 2 středně velké lilky
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na salsu:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 malý stroužek česneku
- 1 malá chilli paprička
- 4 rajčata
- 2 avokáda
- 150 g sýra feta
- 1 lžička oregana
- hrst lístků čerstvé bazalky
1 Nejprve si připravte salsu: v misce smíchejte olivový olej s limetkovou šťávou, prolisovaným česnekem a najemno nasekanou chilli papričkou. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata a avokádo, okořeňte oreganem a nasekanou čerstvou bazalkou a promíchejte.
2 Rozpalte gril. Lilky podélně nakrájejte na silnější plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete.
3 Plátky lilku ogrilujte po každé straně asi 4 minuty. Přendejte je na talíř, každý plátek poklaďte salsou, posypte rozdrobenou fetou a podávejte.
Cuketové placičky s česnekovým dipem
Doba přípravy: 50 minut * Počet porcí: 4
- 700 g nastrouhaných cuket
- lžička soli
- 60 g hladké mouky
- 60 g parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 1 větší vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na dip:
- 2 lžíce sýra žervé
- 2–3 stroužky česneku
- 500 g bílého selského jogurtu
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl
- čerstvé bylinky podle chuti
1 Cukety oloupejte a nastrouhejte. Dejte je do mísy a osolte lžičkou soli. Zamíchejte a nechte 15 minut pustit vodu.
2 Zatím si připravte dip. V misce důkladně promíchejte žervé s česnekem, jogurtem a zakysanou smetanou. Osolte a přidejte nasekané čerstvé bylinky podle své chuti – například pažitku, petrželku, kopr apod.
3 Po 15 minutách cukety slijte, dejte do utěrky a důkladně vymačkejte, abyste je zbavili zbylé vody. Osušené nastrouhané cukety dejte do velké mísy, přidejte mouku, nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek, vejce a olivový olej.
4 Těsto promíchejte a na rozehřátém plochém grilu (nebo na pánvi) z něj tvořte placičky a nasucho je opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s česnekovým dipem.
Fajitas s grilovaným sezamovým kuřetem
Doba přípravy: 35 minut (+ 12 hodin marinování) * Počet porcí: 6
- 6 kuřecích prsních řízků
- 6 pšeničných tortill
- 1 červená cibule
- 200 g cherry rajčátek
- 1 zralé avokádo
- hrst čerstvé bazalky
Na marinádu:
- 120 ml kvalitní sójové omáčky
- 60 ml vody
- 120 ml olivového oleje
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
1 Nejprve si připravte marinádu. V misce smíchejte sójovou omáčku s olivovým olejem, vodou, sezamovými semínky, strouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem a nasekanou chilli papričkou. Ochuťte cukrem a promíchejte.
2 Kuřecí prsní řízky vložte do marinády a dejte aspoň na 12 hodin odležet do lednice.
3 Marinované maso z obou stran ogrilujte (během grilování potírejte marinádou) a pak nakrájejte na nudličky.
4 Cibuli nakrájejte na proužky, rajčátka přepulte, avokádo rozpulte, zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
5 Tortilly navlhčete, zabalte do alobalu a dejte na gril na chvíli nahřát. Poté je poklaďte směsí připravené zeleniny, přidejte opečené maso a bazalkové lístky a tortilly zabalte. Podávejte s rajčatovou salsou.
Tip
Domácí rajčatová salsa
4 rajčata spařte a oloupejte. Překrojte napůl, zbavte semínek a dužninu nakrájejte na drobné kostičky. 2 zralá avokáda oloupejte, nakrájejte na kostky a vidličkou rozmačkejte. Dejte do misky spolu s rajčaty, přidejte šťávu z 1 limetky, jemně nasekanou 1 jarní cibulku, 1 lžíci nasekané petrželky a prolisované 2 stroužky česneku. Osolte, promíchejte a před podáváním nechte v lednici odležet.