Dejte ho do těsta
Staročeské zelníky
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6
- 500 g brambor
- 500 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- drcený kmín
- majoránka
- olej na smažení
1 Oloupané brambory nastrouhejte, osolte a vymačkejte z nich vodu. Okapané zelí překrájejte a přidejte k bramborám. Přidejte vejce, mouku a koření a rozmíchejte těsto.
2 Na rozpáleném oleji smažte z těsta menší placičky. Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Závin se zelím a slaninou
Doba přípravy: 45 minutPočet porcí: 4
- 1 balíček listového těsta
- 250 g kysané zelí
- 200 g slaniny
- sůl
- pepř
- kmín
- 2 stroužky česnek
- 1 vejce
1 Listové těsto rozválejte, dejte na něj okapané zelí a slaninu pokrájenou na malé kostičky. Osolte, opepřete, okmínujte a posypte prolisovaným česnekem.
2 Těsto zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.
Pirohy se zelím
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 200 ml teplé vody
- 10 g sušeného droždí
- 30 g cukru
- sůl
- vejce na potření
- máslo na vymazání
Na náplň:
- 2 cibule
- 500 g syrového zelí
- 1–2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
1 Zelí nakrouhejte, posolte a po 10 minutách z něj vymačkejte vodu. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle, přidejte zelí a poduste doměkka. Ke konci dušení přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete.
2 Z mouky, másla, teplé vody, sušeného droždí, cukru a špetky soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho vykynout. Pak ho vyválejte a vykrajujte z něj placky o průměru 10 cm. Naplňte je zelím, přeložte a spojte. Naplněné pirohy vkládejte na máslem vymazaný plech. Povrch pirohů pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 220 °C zhruba 45 minut dozlatova.