Dejte chřestu zelenou!

Mladý chřest už zamířil na pulty prodejen, a tak ho nezapomeňte zařadit i do svého jídelníčku. Je lahodný, bohatý na minerály, vitaminy a antioxidanty, a navíc obsahuje hodně vlákniny.

Chřestová polévka s pestem

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl, pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

Připravte česnekové pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem, oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.

V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte. Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 

Grilovaný zelený chřest ve slanině

  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g anglické slaniny
  • grilovací koření
  • olivový olej

 

Chřest ve spodní části oloupejte a odlomte zdřevnatělé konce. Jednotlivé stonky spirálovitě obalte slaninou, špičky nechte vyčnívat. V olivovém oleji rozmíchejte grilovací koření a obalený chřest směsí potřete. Grilujte dozlatova, během grilovaní otáčejte a podle potřeby potírejte chřest olejem s kořením.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články