Dejte chřestu zelenou!
Chřestová polévka s pestem
- 2 lžíce másla
- 400 g jarní cibule
- 400 g bílého chřestu
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 1 malá brambora
- sůl, pepř
Na pesto:
- 250 g zelených česnekových výhonků
- 125 ml olivového oleje
- 125 g parmazánu
- 125 g ořechů nebo semínek
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
Připravte česnekové pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem, oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli.
V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte. Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.
Grilovaný zelený chřest ve slanině
- 500 g zeleného chřestu
- 200 g anglické slaniny
- grilovací koření
- olivový olej
Chřest ve spodní části oloupejte a odlomte zdřevnatělé konce. Jednotlivé stonky spirálovitě obalte slaninou, špičky nechte vyčnívat. V olivovém oleji rozmíchejte grilovací koření a obalený chřest směsí potřete. Grilujte dozlatova, během grilovaní otáčejte a podle potřeby potírejte chřest olejem s kořením.