Čokoládové mlsání
Brownies s oříšky
- 30 ml brandy
- 100 g sušených brusinek
- 300 g kvalitní tmavé čokolády
- 200 g másla
- 4 vejce
- 300 g třtinového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g lískových oříšků
- moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 180 °C. Brusinky namočte do brandy a nechte nasáknout. V misce umístěné ve vodní lázni rozehřejte máslo a nalámanou čokoládu a dohladka směs rozmíchejte. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Poté vmíchejte čokoládovou směs do vaječné pěny a přimíchejte mouku, koření, brusinky a nasekané oříšky. Nalijte těsto na plech potažený pečicím papírem, uhlaďte povrch a pečte asi 25–30 minut, dokud těsto nebude na povrchu pevné. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Čokoládová pěna
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 45 g tmavého třtinového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- oříšky na posypání
Čokoládu nechte rozpustit v misce umístěné ve vodní lázni. Bílky ušlehejte dotuha, přidejte cukr a vymíchejte do tuhé a lesklé hmoty. K mírně zchladlé čokoládě přidejte 60 ml smetany a všechny žloutky a opatrně promíchejte. Nakonec do směsi po částech vmíchejte tuhé bílky. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a opět ji po částech a opatrně přimíchejte k čokoládové pěně. Hotovou pěnu rozdělte do čtyř pohárů dejte ji minimálně 4 hodiny chladit, nejlépe však přes noc. Podávejte ji posypanou nasekanými lískovými oříšky.
Sváteční tiramisu
- 400 g dlouhých piškotů
- 200 ml uvařené kávy (espressa)
- 100 ml mandlového likéru (např. amaretto)
- 4 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 750 g mascarpone
- 2 bílky
- kakao holandského typu
Vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte mascarpone a ručně metličkou krém prošlehejte. V jiné misce vyšlehejte bílky do sněhu a po lžících ho přidávejte do krému a vždy jemně zamíchejte. Polovinu krému navrstvěte na piškoty ve formě a přidejte další vrstvu piškotů. Navrch dejte jemnou vrstvu krému, urovnejte a pusťte se do vytváření kopečků, které dodají tiramisu punc luxusního dezertu. Vytvářejte je s pomocí cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Hotové tiramisu dejte minimálně na 4 hodiny odležet do lednice. Před podáváním ho posypte jemnou vrstvou kakaa.