Cizrna 4x jinak

Má spoustu skvělých vlastností – obsahuje hodně bílkovin, málo tuku, pomáhá snižovat cholesterol, a navíc blahodárně působí na nervovou soustavu. Vyzkoušejte ji v našich receptech.

Těstoviny s cizrnou

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku pokrájené anglické slaniny
  • 1 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 malá cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky sušené chilli papričky
  • 2 šálky zavařených loupaných rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g cizrny z plechovky
  • sůl, pepř
  • 400 g krátkých těstovin (npř. ditalini, tubetti nebo kolínka)
  • parmazán nebo pecorino k servírování

 

Na pánvi rozpalte olej a opečte na něm slaninu dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer, cibuli a česnek a opékejte, dokud zelenina nezačne zlátnout, asi 8 minut. Přilijte víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Připečené kousky odškrabujte ode dna pánve. Přidejte petrželku, chilli papričku, rajčata a rajčatový protlak a přiveďte k varu. Stáhněte oheň na minimum a přisypte cizrnu. Podle chuti osolte a opepřete. Po patnácti minutách odeberte šálek směsi, dohladka ji rozmixujte a pak ji vmíchejte zpět do pánve. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu takzvaně „na skus“, přidejte do cizrnové směsi, promíchejte a můžete podávat.

 


Cizrnové karbanátky

  • 250 g cizrny v plechovce
  • 1 cibule nebo jarní cibulka)
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 mrkev nebo brambora
  • sůl, pepř
  • mletý římský kmín, paprika, koriandr, kurkuma, chilli (podle chuti)
  • čerstvé bylinky (koriandr, petržel apod.)
  • 100 g čerstvých žampiony
  • 2 lžičky olivového oleje

 

Propláchnutou cizrnu z plechovky důkladně rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, lžičku oleje, prolisovaný česnek, koření a nahrubo nastrouhanou mrkev (nebo bramboru). Na druhé lžičce oleje orestujte nadrobno pokrájené žampiony. Nechte je vychladnout a pak, spolu s nasekanými bylinkami, přidejte k zeleninové směsi. Promíchejte a dejte na 20 minut odležet do lednice. Potom ze směsi tvarujte placičky a smažte je v pánvi na oleji nebo je můžete upéct v troubě na plechu potaženém pečicím papírem. podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Rajčatový salát s cizrnou

  • 1 plechovka cizrny
  • 4 masitá rajčata
  • 1 červená cibule
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

 

Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka, rajčata na měsíčky. V míse smíchejte cizrnu, rajčata, cibuli a nasekanou petržel. Dochuťte olivovým olejem, vinným octem, solí a pepřem. Promíchejte a můžete podávat jako přílohu nebo jako lehkou večeři.

 


Marocká cizrnová polévka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 krůtí řízek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 plechovky cizrny
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • sůl, pepř
  • placky arabského chleba

 

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, vložte krůtí maso nakrájené na kostky a prudce ho opečte ze všech stran. Přidejte najemno nasekaný česnek, papriku, římský kmín a bobkový list. Zamíchejte, přilijte rajčatový protlak a za stálého míchání smažte asi dvě minuty. Zalijte asi půl litrem horké vody, přidejte slitou cizrnu a nasekaná rajčata. Přiveďte k varu a nechte pomalu vařit asi 30 minut. Pokud by byla polévka příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Dochuťte solí a pepřem, na talíři posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s opečenými plackami arabského chleba.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek