Citrusové osvěžení
Limetková panna cotta
- 600 ml smetany
- 200 ml mléka
- ¾ šálku cukru
- ¼ šálku limetkové šťávy
- 2 lžičky práškové želatiny
- plátky limetky k servírování
Připravte si formičky na panna cottu, menší sklenice nebo malé misky. Smetanu, mléko a cukr dejte do kastrůlku a zahřejte téměř k bodu varu. Pak odstavte, přidejte limetkovou šťávu a želatinu. Promíchejte a nalijte do připravených nádobek. Nechte vychladnout a dejte aspoň na 4 hodiny (nebo ještě lépe přes noc) chladit do lednice. Podávejte ozdobené plátkem limetky.
Pomerančové muffiny
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečení
- špetka soli
- vanilkový cukr
- 2 středně velká vejce
- 100 ml mléka
- 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (jen oranžová část)
- čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho velkého pomeranče
Tekuté ingredience (vejce, mléko, máslo) dejte do misky a promíchejte. Přidejte pomerančovou kůru. V jiné míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Pak smíchejte obě směsi dohromady. Promíchejte lžící a naplňte těstem formičky na muffiny asi do 3/4. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Citronová bábovka
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 a ½ citronu
- 200 g hladké mouky
- 1 pudinkový prášek s citronovou příchutí (popřípadě vanilkovou)
- ½ prášku do pečiva
- ½ sklenice vody;
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vařící vody
- 1 lžička oleje
Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do něj zašlehejte cukr a postupně jeden žloutek za druhým. Do dobře vyšlehané hmoty přidejte citronovou šťávu, vodu a potom mouku promíchanou s práškem do pečiva a s pudinkovým práškem. Nakonec vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečenou bábovku vyklopte z formy na mřížku a nechte zchladnout. Připravte polevu – moučkový cukr zalijte horkou vodou, přidejte citronovou šťávu a olej a dohladka ji umíchejte. Vychladlou bábovku polevou polijte. Na vrchu ji můžete ozdobit nastrouhanou citronovou kůrou.
Citronový sorbet
- 200 ml citronové šťávy
- 180 ml vody
- 300 g cukru krupice
- 2 bílky
Z vody a cukru připravte v hrnci cukrový rozvar. Po zchladnutí k němu přidejte citronovou šťávu a vyšlehaný sníh z bílků. Dejte v nerezové míse do mrazáku a každou půl hodinu sorbet důkladně promíchejte, dokud neztuhne.
Limetkový cheesecake
- 260 g oblíbených máslových sušenek (světlých nebo tmavých)
- 100 g másla
- 500 g slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
- 4 limetky
- 13 g želatiny
- 125 ml smetany ke šlehání
Sušenky rozdrťte válečkem nebo umelte, máslo nechte předem změknout, želatinu připravte podle návodu. Ze dvou limetek ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Sušenkové drobečky smíchejte s máslem, vzniklou hmotu vtlačte na dno dortové formy vyložené potravinářskou fólií a pak uložte do chladničky. Salko nalijte do mísy, přidejte strouhanou limetkovou kůru i šťávu, vmíchejte připravenou želatinu a zlehka zapracujte dotuha vyšlehanou smetanu. Krémem naplňte formu a povrch ozdobte limetkovou kůrou. Zabalte do fólie a uložte na noc do chladu.