Foto: Shutterstock

Chuť českých Vánoc: Nejlepší recepty na tradiční štědrovečerní menu

Těšíte se na pohodu u štědrovečerního stolu? Aby byla dokonalá, neměly by na něm chybět tradiční dobroty, jako je bramborový salát nebo smažený kapr. A předkrm v podobě vánočních stromků váš stůl ještě vyšperkuje.

Lahodný bramborový salát

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor, varný typ A
  • 150 g mrkve
  • 70 g cibule
  • 80 g celeru
  • 80 g petržele
  • 160 g nakládaných okurek
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a ještě vlažné je oloupejte. Mrkev, celer a petržel uvařte v osolené vodě téměř doměkka a nechte vychladnout.

Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostky a dejte do větší mísy. Přidejte cibuli nasekanou najemno, okurky nakrájené na drobné kostičky a oloupaná a nakrájená natvrdo uvařená vejce.

Vmíchejte majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, špetku čerstvě mletého pepře a promíchejte. Přilijte 2 lžíce láku z okurek a opět promíchejte. Nechte alespoň 4 hodiny (nebo nejlépe přes noc) v chladu uležet. Pak salát opět promíchejte a podle potřeby dochuťte.

 

Foto: Shutterstock

Smažený kapr s bylinkami

Budete potřebovat:

  • 4 kapří filety nebo podkovy
  • 1–2 vejce
  • 1 citron
  • hladkou mouku
  • strouhanku
  • mléko
  • sůl
  • čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, petržel, provensálská směs apod.)

Postup:

Očištěné kapří maso rozložte do nižší široké mísy, zalijte mlékem a zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Maso nechte naložené v mléce alespoň 2 hodiny, maximálně přes noc.

Porce ryby vyjměte z mléka, osušte papírovými ubrousky a z obou stran osolte. Do strouhanky přidejte nakrájené čerstvé či podrcené sušené bylinky. Pak kapra klasicky obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance.

Kapra usmažte ideálně v troubě nebo horkovzdušné fritéze či tak, jak jste zvyklí. Podávejte s bramborovým salátem.

 

Foto: Shutterstock

Vánoční košíčky

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g Hery nebo másla
  • 1 žloutek
  • sůl

Na náplň:

  • 100 g taveného smetanového sýra
  • 50 g másla
  • 150 g tučného tvarohu
  • 1 stroužek česneku
  • pažitku, zelenou petrželku nebo jarní cibulku
  • kousek čerstvé červené papriky
  • Na ozdobu:
  • salátová okurka
  • červená paprika
  • plátky uzeného lososa
  • zelenou petrželku
  • párátka nebo špejle

Postup:

Z mouky, tuku, žloutku a špetky soli vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 2 hodiny do lednice. Pak těstem naplňte formičky na košíčky, vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C dorůžova. Upečené košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

Připravte náplň: máslo, tvaroh, tavený sýr a prolisovaný česnek vyšlehejte na krém. Pažitku, petrželku nebo zelenou jarní cibulku nasekejte nadrobno. Čerstvou červenou papriku také nakrájejte na drobné kousky a spolu s bylinkami vmíchejte do krému. Naplňte krémem košíčky.

Čerstvou okurku nakrájejte na velmi tenké dlouhé plátky. S pomocí vykrajovátka vytvořte z papriky menší hvězdičky.

Na špejli nebo delší párátko navlékněte plátek okurky tak, aby vytvořil tvar stromku (viz obrázek). Do spodní části ještě napíchněte kousek uzeného lososa a do horní paprikovou hvězdičku. Vytvořený stromek zapíchněte do naplněného košíčku.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek