Foto: Shutterstock
Chuť českých Vánoc: Nejlepší recepty na tradiční štědrovečerní menu
Lahodný bramborový salát
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor, varný typ A
- 150 g mrkve
- 70 g cibule
- 80 g celeru
- 80 g petržele
- 160 g nakládaných okurek
- 2 lžíce láku z okurek
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 6 lžic majonézy
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a ještě vlažné je oloupejte. Mrkev, celer a petržel uvařte v osolené vodě téměř doměkka a nechte vychladnout.
Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostky a dejte do větší mísy. Přidejte cibuli nasekanou najemno, okurky nakrájené na drobné kostičky a oloupaná a nakrájená natvrdo uvařená vejce.
Vmíchejte majonézu, hořčici, 2 lžičky soli, špetku čerstvě mletého pepře a promíchejte. Přilijte 2 lžíce láku z okurek a opět promíchejte. Nechte alespoň 4 hodiny (nebo nejlépe přes noc) v chladu uležet. Pak salát opět promíchejte a podle potřeby dochuťte.
Foto: Shutterstock
Smažený kapr s bylinkami
Budete potřebovat:
- 4 kapří filety nebo podkovy
- 1–2 vejce
- 1 citron
- hladkou mouku
- strouhanku
- mléko
- sůl
- čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, petržel, provensálská směs apod.)
Postup:
Očištěné kapří maso rozložte do nižší široké mísy, zalijte mlékem a zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Maso nechte naložené v mléce alespoň 2 hodiny, maximálně přes noc.
Porce ryby vyjměte z mléka, osušte papírovými ubrousky a z obou stran osolte. Do strouhanky přidejte nakrájené čerstvé či podrcené sušené bylinky. Pak kapra klasicky obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance.
Kapra usmažte ideálně v troubě nebo horkovzdušné fritéze či tak, jak jste zvyklí. Podávejte s bramborovým salátem.
Foto: Shutterstock
Vánoční košíčky
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g Hery nebo másla
- 1 žloutek
- sůl
Na náplň:
- 100 g taveného smetanového sýra
- 50 g másla
- 150 g tučného tvarohu
- 1 stroužek česneku
- pažitku, zelenou petrželku nebo jarní cibulku
- kousek čerstvé červené papriky
- Na ozdobu:
- salátová okurka
- červená paprika
- plátky uzeného lososa
- zelenou petrželku
- párátka nebo špejle
Postup:
Z mouky, tuku, žloutku a špetky soli vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 2 hodiny do lednice. Pak těstem naplňte formičky na košíčky, vložte do předehřáté trouby a pečte při 170 °C dorůžova. Upečené košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.
Připravte náplň: máslo, tvaroh, tavený sýr a prolisovaný česnek vyšlehejte na krém. Pažitku, petrželku nebo zelenou jarní cibulku nasekejte nadrobno. Čerstvou červenou papriku také nakrájejte na drobné kousky a spolu s bylinkami vmíchejte do krému. Naplňte krémem košíčky.
Čerstvou okurku nakrájejte na velmi tenké dlouhé plátky. S pomocí vykrajovátka vytvořte z papriky menší hvězdičky.
Na špejli nebo delší párátko navlékněte plátek okurky tak, aby vytvořil tvar stromku (viz obrázek). Do spodní části ještě napíchněte kousek uzeného lososa a do horní paprikovou hvězdičku. Vytvořený stromek zapíchněte do naplněného košíčku.