Cedronela kanárská

Cedronella canariensis

Této vonné léčivé bylině původem z Kanárských ostrovů se anglicky říká „balzám z Gileadu“. Gilead je pohoří v Palestině, na jehož svazích rostou aromatické keře Commiphora opobalsamum, z nichž se vyráběl balzám zmiňovaný už v bibli. Cedronela voní téměř totožně, jako tento gileadský balzám, jenž prý měla darovat královna ze Sáby králi Šalamounovi. Jedná se totiž o „mužnou“ pižmovou vůni, která je používána jako základ parfémů.

Choulostivý poloopadavý keř dorůstající výšky 100–120 cm se štětinatými čtyřhrannými lodyhami, trojčetnými složenými aromatickými listy a růžovými květy.

Pěstování:

V našich podmínkách se pěstuje jako rostlina nádobová, kterou na zimu přenášíme na světlé a chladné stanoviště kde nemrzne. Potřebuje nádobu o průměru minimálně 25 cm. Vysévá se na jaře.

Užívané části:

Listy, stonek, pupeny.

Konzervování:

Listy, květy a pupeny se suší.

Pro vůni:

Sušené listy se používají v kořenných nebo „dřevitých“ vonných směsích. Pupeny se vaří ve vodě, aby se z nich extrahovaly vonné silice.

Pro léčení:

Pupeny listů se pokládají za stimulující a posilující antiseptický prostředek a látku usnadňující vykašlávání. Pryskyřice ze stonku byla v minulosti považována za téměř zázračný prostředek.

Jak využít cedronelu

Provoňte si s ní terasu, uvařte léčivý čaj nebo ji přidejte do pottpourri.


Kanárský čaj
Sušené listy cedronely mají lahodnou mátovo-citronovou chuť a vůni a používají se na přípravu takzvaného kanárského čaje. Lžičku sušených listů cedronely zalijte šálkem horké vody a nechte 5 minut táhnout.


Vonná směs
Sušené listy a květy si můžete přidat do směsi k dalším vonným bylinám. Vhodné jsou například levandule, meduňka, rozmarýn, mateřídouška nebo heřmánek, ale použít můžete také bazalku, listy jahodníku nebo malinovníku, listy máty nebo příjemně vonící bobkový list.

V kuchyni
Můžete ji použít také k okořenění a aromatizování různých zavařenin a dalších jídel. Například do džemů a marmelád nebo do ovocných salátů a nápojů. Listy můžete přidat i do těsta, do kterého se přidává citronová kůra.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Maca peruánská – v čem spočívá síla této byliny a jak ji pěstovat?

Maca peruánská – v čem spočívá síla této byliny a jak ji pěstovat?

Maca peruánská (neboli řeřicha peruánská, ale také peruánský ženšen) je kořenová zelenina, která pochází z horských oblastí Peru. Využívá se v lidovém léčitelství k prevenci mnoha nemocí, ale také podporuje plodnost, psychickou pohodu a vytrvalost. Chcete okusit pozitivní účinky této nenáročné a odolné byliny? Pěstovat ji lze i v našich podmínkách, poradíme vám, jak na to. Celý článek

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek