
Čechřice vonná
Měkké zpeřené listy čechřice příjemně voní, podobně jako myrha. Okoličnatá květenství a plodenství dozrávající v létě mají rovněž ořechovou vůni a dají se využít jak v kuchyni, tak v domácnosti. pochází z jižní Evropy. Lidově se jí říká také španělský kerblík, třebule španělská nebo šmelhous
Keřovitá vytrvalá bylina se silným hlavním kořenem a statnými dutými žlábkovanými rozvětvenými lodyhami dlouhými až 1,5 m. Chlupaté, sladce vonící, jasně zelené listy, měkké, tenké a členěné. Počátkem léta okolíky malých bílých květů následované tmavě hnědými dvounažkami s ostrou špičkou.

Pěstování:
Kořeny dělte na jaře nebo na podzim, anebo můžete na podzim vysévat semena přímo na místo (k vyklíčení potřebují mráz). Daří se jí ve vlhké, na živiny bohaté půdě, na stinném místě.
Užívané části:
Čerstvé nebo sušené listy; dvounažky zelené a nezralé nebo sušené; kořeny vykopané na podzim; celá rostlina pro léčivé nálevy.
Konzervace:
Nezralá semena se suší nebo marinují. Kořeny se luhují ve víně nebo brandy.
V kuchyni:
Nezralé nažky, které mají sladkou ořechovou chuť, se přidávají do salátů. Zralé jako koření do sladkých jídel nebo k ochucení likérů.
Jemně nakrájené listy se přidávají do salátových zálivek, omelet, polévek apod.
Kořeny se jedí syrové nebo vařené jako kořenová zelenina.
V domácnosti:
Semena se lisují a používají pro výrobu politury na nábytek.
Pro léčení:
Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu. Listy se využívají jako sladidlo pro diabetiky. Vařené kořeny se dříve předepisovaly k posílení pro starší lidi.

Jak využít čechřici
Přidejte si ji čerstvou do jídla, nebo si ji naložte do brandy a vyrobte si léčivý likér.
foto: liker
Likér z listů čechřice
Čerstvé, pokrájené listy čechřice zalijte brandy a nechte luhovat asi 10 dnů. Obdobně můžeme použít i omyté, oloupané kořeny čechřice. Po vyluhování likér slijte. Pije se denně jedna sklenička likéru pro povzbuzení trávení a také proti kašli. Bylinu lze nakládat i do vína.
Jogurtový nápoj s čechřicí
Rozmixujte neochucené jogurtové mléko nebo kefír s listy čechřice a podle chuti doslaďte medem. Listy čechřice mají svěží chuť, jogurtové mléko obohatí také o příjemně nasládlou vůni.

Koření na ryby a maso
Smíchejte sušené listy čechřice s rozmarýnem a tymiánem a použijte tuto směs k ochucení rybích pokrmů nebo při úpravě tučného masa.
Čechřicový čaj
1 lžičku sušené natě přelijte 250 ml horké vody a nechte vyluhovat. Pijte při kašli a zahlenění průdušek nebo pro povzbuzení trávení.