Čas zvěřinových hodů
Kančí guláš s knedlíky „bosáky“
Na guláš:
- 2 kg kančího masa
- 3 lžíce oleje
- 1 kg cibule
- 200 g slaniny
- 1 lžíce kmínu
- 10 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké červené papriky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 750 ml červeného vína
- 2 litry hovězího vývaru
- 2 lžíce jalovčinek
- 1/2 lžičky kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 6 ks bobkového listu
- 2 brambory na zahuštění
- šťáva z 1/2 citronu
- cukr
- sůl a čerstvě namletý pepř
Na knedlíky:
- 700 g vařených brambor
- 500 g syrových brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 lžička Solamylu
- sůl
Kančí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Osolte ho, opepřete, dejte do hrnce a restujte na oleji do zhnědnutí. V jiném hrnci na oleji osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostky a spolu s kmínem, česnekem, paprikou a rajčatovým protlakem přidejte k cibuli. Opékejte alespoň 5 minut. Pak přidejte orestované maso, zalijte vínem a nechte alkohol odpařit. Přilijte vývar, jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, osolte a přiveďte k varu.
Přiklopte a na středním stupni nechte táhnout minimálně hodinu, dokud nebude maso dostatečně měkké. V průběhu vaření občas promíchejte. Když je maso měkké, nastrouhejte do guláše oloupané brambory, které ho zahustí. Pak guláš ještě pár minut povařte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.
Připravte knedlíky: uvařené vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Syrové brambory oloupejte a také nastrouhejte najemno. Nechte chvíli odstát a slijte z nich vodu. Oboje brambory smíchejte, přidejte k nim mouku, lžičku škrobu a vypracujte hutné těsto. Tvoříme z něj kulaté knedlíky a vařte je v osolené vodě asi 8 minut.
Zajíc na víně
- 1 kg zaječího masa
- 4 lžíce másla
- 200 ml červeného vína
- 50 ml koňaku
- 2 lžičky ostré francouzské hořčice
Na marinádu:
- 250 ml vody
- 250 ml červeného vinného octa
- 250 g kořenové zeleniny
- sůl
Na marinádu smíchejte vodu s vinným octem, přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a osolte. Do marinády naložte naporcované zaječí maso a marinujte dva dny, při marinování maso několikrát obraťte. Pak maso vyndejte z marinády a osušte.
V pekáči nechte rozpustit máslo, přidejte maso, podlijte vínem, koňakem, přidejte hořčici, scezenou zeleninu z marinády a v troubě předehřáté na 180 °C duste přibližně jednu hodinu. Podávejte s bramborovými knedlíky.