Čas zvěřinových hodů

Pochutnáváte si rádi na zvěřině? Pak vám jistě přijdou vhod vyzkoušené recepty. Co takhle kančí guláš nebo zajíc na víně? K oběma receptům se hodí domácí bramborové knedlíky.

Kančí guláš s knedlíky „bosáky“

Na guláš:

  • 2 kg kančího masa
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kg cibule
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce kmínu
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml červeného vína
  • 2 litry hovězího vývaru
  • 2 lžíce jalovčinek
  • 1/2 lžičky kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 6 ks bobkového listu
  • 2 brambory na zahuštění
  • šťáva z 1/2 citronu
  • cukr
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Na knedlíky:

  • 700 g vařených brambor
  • 500 g syrových brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžička Solamylu
  • sůl

 

Kančí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Osolte ho, opepřete, dejte do hrnce a restujte na oleji do zhnědnutí. V jiném hrnci na oleji osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Slaninu nakrájejte na kostky a spolu s kmínem, česnekem, paprikou a rajčatovým protlakem přidejte k cibuli. Opékejte alespoň 5 minut. Pak přidejte orestované maso, zalijte vínem a nechte alkohol odpařit. Přilijte vývar, jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, osolte a přiveďte k varu.

Přiklopte a na středním stupni nechte táhnout minimálně hodinu, dokud nebude maso dostatečně měkké. V průběhu vaření občas promíchejte. Když je maso měkké, nastrouhejte do guláše oloupané brambory, které ho zahustí. Pak guláš ještě pár minut povařte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.
Připravte knedlíky: uvařené vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Syrové brambory oloupejte a také nastrouhejte najemno. Nechte chvíli odstát a slijte z nich vodu. Oboje brambory smíchejte, přidejte k nim mouku, lžičku škrobu a vypracujte hutné těsto. Tvoříme z něj kulaté knedlíky a vařte je v osolené vodě asi 8 minut.

 

 

 

Zajíc na víně

  • 1 kg zaječího masa
  • 4 lžíce másla
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml koňaku
  • 2 lžičky ostré francouzské hořčice

Na marinádu:

  • 250 ml vody
  • 250 ml červeného vinného octa
  • 250 g kořenové zeleniny
  • sůl

 

Na marinádu smíchejte vodu s vinným octem, přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a osolte. Do marinády naložte naporcované zaječí maso a marinujte dva dny, při marinování maso několikrát obraťte. Pak maso vyndejte z marinády a osušte.

V pekáči nechte rozpustit máslo, přidejte maso, podlijte vínem, koňakem, přidejte hořčici, scezenou zeleninu z marinády a v troubě předehřáté na 180 °C duste přibližně jednu hodinu. Podávejte s bramborovými knedlíky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek