Bylinkový kalendář – leden
Nejznámější směsi bylinek a koření
Máte své oblíbené kořenící směsi? A víte, jaké druhy bylinek a koření obsahují a do jakých jídel se hodí? Pojďte s námi přivonět k rozmanitým osvědčeným kombinacím.
Adžika
Toto kavkazské koření je používáno buď jako papriková pasta nebo jako suché koření. Pasta je chuťově mnohem výraznější. Hodí se k masům, například pro grilování nebo do mletých mas (šašliku), do polévek i do vegetariánské kuchyně.
Obsahuje: česnek, sladkou papriku, pálivou papriku, sumah, koriandr, kopr, pískavici, bazalku, celer, mátu, saturejku, bobkový list, petržel, majoránku.
Bouquet garni
Název této směsi bylinek ve francouzštině znamená „zdobená kytice“. Je to svazek bylinek, obvykle převázaný provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů.
Obsahuje: petržel, tymián a bobkový list. V závislosti na konkrétním použití může být její součástí i bazalka, kerblík, pepř, saturejka, estragon a krkavec. Někdy se používá i zelenina (mrkev, řapíkatý celer, cibule, kořen petržele a podobně).
Čubrica
Tradiční bulharské koření vhodné do mletého masa, zapékané zeleniny a masa či do pomazánek, polévek nebo luštěnin. Výraz čubrica se v bulharštině používá pro saturejku, která ve směsi nesmí chybět.
Obsahuje: saturejku, pískavici a dále se do směsi obvykle přidává petržel, libeček a pálivá nebo sladká paprika.
Garam másala
Používá se tradičně do indických pokrmů jako pilaf, birjuní, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, do mletého masa, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších receptů orientální kuchyně.
Obsahuje: koriandr, římský kmín, pepř, hřebíček, skořici, badyán, kardamom, muškátový ořech.
Harissa
Tuniská ostrá směs je výborná na pečená masa a dušenou zeleninu. Obvykle se používá jako pasta s olivovým olejem, ale můžete si ji koupit i v podobě suché směsi.
Obsahuje: chilli, česnek, papriku, koriandr, římský kmín.
Indické kari
Tuto oblíbenou směs využijete na úpravu masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do luštěnin či rýže. Je výborné do mletého masa, na kuřecí, vepřové i na ryby.
Obsahuje: kurkumu, koriandr, česnek, pepř, římský kmín, zázvor, skořici, kardamom, pískavici, chilli.
Perníkové koření
Speciální směs aromatického koření pro přípravu tradičního perníku.
Obsahuje: badyán, nové koření, anýz, kardamom, fenykl, skořici, hřebíček, zázvor, muškátový ořech.
Provensálské koření
Název této směsi bylinek je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují. Používá se zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáček, těstovin, sýrů, do hořčic a jídel z rajčat apod.
Obsahuje: tymián, bazalku, saturejku, oregano, rozmarýn, estragon, majoránku.