Bylinkový kalendář – leden

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc.

Nejznámější směsi bylinek a koření

Máte své oblíbené kořenící směsi? A víte, jaké druhy bylinek a koření obsahují a do jakých jídel se hodí? Pojďte s námi přivonět k rozmanitým osvědčeným kombinacím.

 

Adžika

Toto kavkazské koření je používáno buď jako papriková pasta nebo jako suché koření. Pasta je chuťově mnohem výraznější. Hodí se k masům, například pro grilování nebo do mletých mas (šašliku), do polévek i do vegetariánské kuchyně.

Obsahuje: česnek, sladkou papriku, pálivou papriku, sumah, koriandr, kopr, pískavici, bazalku, celer, mátu, saturejku, bobkový list, petržel, majoránku.

 

Bouquet garni

Název této směsi bylinek ve francouzštině znamená „zdobená kytice“. Je to svazek bylinek, obvykle převázaný provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů.

Obsahuje: petržel, tymián a bobkový list. V závislosti na konkrétním použití může být její součástí i bazalka, kerblík, pepř, saturejka, estragon a krkavec. Někdy se používá i zelenina (mrkev, řapíkatý celer, cibule, kořen petržele a podobně).

 

Čubrica

Tradiční bulharské koření vhodné do mletého masa, zapékané zeleniny a masa či do pomazánek, polévek nebo luštěnin. Výraz čubrica se v bulharštině používá pro saturejku, která ve směsi nesmí chybět.

Obsahuje: saturejku, pískavici a dále se do směsi obvykle přidává petržel, libeček a pálivá nebo sladká paprika.

 

Garam másala

Používá se tradičně do indických pokrmů jako pilaf, birjuní, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, do mletého masa, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších receptů orientální kuchyně.

Obsahuje: koriandr, římský kmín, pepř, hřebíček, skořici, badyán, kardamom, muškátový ořech.

 

Harissa

Tuniská ostrá směs je výborná na pečená masa a dušenou zeleninu. Obvykle se používá jako pasta s olivovým olejem, ale můžete si ji koupit i v podobě suché směsi.

Obsahuje: chilli, česnek, papriku, koriandr, římský kmín.

 

Indické kari

Tuto oblíbenou směs využijete na úpravu masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do luštěnin či rýže. Je výborné do mletého masa, na kuřecí, vepřové i na ryby.

Obsahuje: kurkumu, koriandr, česnek, pepř, římský kmín, zázvor, skořici, kardamom, pískavici, chilli.

 

Perníkové koření

Speciální směs aromatického koření pro přípravu tradičního perníku.

Obsahuje: badyán, nové koření, anýz, kardamom, fenykl, skořici, hřebíček, zázvor, muškátový ořech.

 

Provensálské koření

Název této směsi bylinek je odvozen od francouzské oblasti Provence, kde se tyto byliny hojně vyskytují. Používá se zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáček, těstovin, sýrů, do hořčic a jídel z rajčat apod.

Obsahuje: tymián, bazalku, saturejku, oregano, rozmarýn, estragon, majoránku.


Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek