Bylinkové sirupy
Mařinkový sirup
- 100 g čerstvých lístků mařinky vonné (svízele vonného)
- 1 l vody
- 1,6 kg cukru
- 4 g kyseliny citronové
Za horka rozpusťte v 1 litru vody 1,6 kg cukru a 4 g kyseliny citronové. Po úplném rozpuštění cukru přidejte za mírného varu k roztoku 100 g čerstvých lístků mařinky vonné. Směs nechte jen krátce povařit, pak ji přikryjte pokličkou a nechte 1 hodinu vychladnout a ustát. Potom sirup přefiltrujte přes plátno a naplňte do lahví. Ty hned zazátkujte a uchovávejte na chladnějším místě.
Mařinka vonná neboli svízel vonný má silný uklidňující účinek, proto se užívá při nespavosti, přepracování, bušení srdce, hysterii či menstruačních potížích nervového původu.
Pampeliškový sirup
- 1 l vody
- 200 čerstvých nezavadlých pampeliškových květů
- 1 citron
- 1 kg cukru
Do 1 litru vody nasypte asi 200 pampeliškových květů, přidejte 1 středně velký, na menší díly rozkrájený citron i s kůrou. Směs 10 minut povařte a potom ji nechte stát v klidu 24 hodin při pokojové teplotě. Po této době šťávu sceďte a zahřejte do mírného varu. Za neustálého míchání rozpusťte ve vroucí šťávě 1 kg cukru. Pak nechte vařit ještě 15 až 20 minut, až natolik zhoustne, že získá konzistenci podobnou medu. Naplňte do menších skleniček s uzávěrem a uchovávejte na chladném a temném místě.
Pampeliška (smetánka) lékařská obsahuje vitaminy A, B, C, D a E, minerály draslík, vápník, železo, zinek a hořčík, pomáhá čistit organismus, povzbuzuje imunitu.
Fialkový sirup
- 50 až 100 g čerstvých fialkových květů (violka vonná)
- 1 l vody
- 800 g cukru
Květy fialek nechte 24 hodin máčet ve vodě pod pokličkou na teplejším místě. Pak vodu sceďte a květy mírným tlakem vylisujte. Vylisovanou šťávu i vodu z květů slijte dohromady a zahřejte na 70 – 75 °C. Přidejte cukr a nechte důkladně rozpustit. Pak naplňte do lahví, uchovávejte v chladu.
Sirup se doporučuje k přípravě celkově osvěžujícího nápoje, který zmírňuje bolesti v krku vzniklé z nachlazení.
Kosmaticový sirup
- 4 květenství bezu černého (kosmatice)
- 3 litry vody
- cukr
- kyselina citronová
Květy bezu nechte vyluhovat ve 3 litrech mírně vroucí vody po dobu 30 minut. Vodu během varu doplňujte. Pak roztok přefiltrujte přes plátno a přidejte na 1 litr šťávy 700 g cukru a 5 g kyseliny citronové. Nechte cukr rozpustit a povařte ještě 10 minut. Mírně vychladlý sirup naplňte do lahví.
Sirup pomáhá proti kašli, horečce, nachlazení, zánětech dutin a působí mírně potopudně. Podporuje imunitu.
Sirup z reveně a růžových květů
- 1 kg mladých reveňových (rebarborových) řapíků
- 750 g cukru
- květní plátky ze 7 až 10 červených a silně aromatických růží
Řapíky reveně oloupejte, rozkrájejte a 20 minut povařte za současného roztírání, aby se z nich uvolnilo co nejvíce šťávy. Roztok pak přeceďte a řapíky vylisujte. Ke šťávě přidejte cukr a růžové plátky. Směs pomalu zahřejte a při opatrném míchání udržujte teplotu na 85–90 °C po dobu 15 minut. Nakonec sirup přeceďte a za horka naplňte do lahví.
Tento sirup má jemnou vůni a delikátní chuť. Studený nápoj osvěžuje, horký pomáhá léčit nachlazení.
Šípkový sirup
- 1 kg zralých kvalitních šípků
- 2 litry vody
- 1,5 kg cukru
Šípky rozdrťte, zalijte ½ až ¾ celkové dávky vody, rychle uveďte do varu a vařte 10 minut. Roztok nejprve přeceďte a pak přefiltrujte přes plátýnko. Na zbylé šípky nalijte zbývající vodu a znovu vařte po dobu 10 minut. Opět přeceďte a přefiltrujte a obě tekutiny slijte dohromady. V odvaru rozpusťte cukr a pak naplňte do lahví.
Je drahocenným a uznávaným zdrojem vitaminu C – lžička sirupu denně pokryje denní potřebu tohoto vitaminu.