
Foto: Shutterstock
Boží milosti
Budete potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 140 g másla
- 1/4 lžičky soli
- 10 g cukru
- 100 g zakysané smetany
- pár kapek citronové šťávy
- 2 žloutky
- olej na smažení
- 100 g cukru moučka a vanilkový cukr na obalování
Z másla a mouky vytvořte prsty nebo pomocí kuchyňského robota jemnou drobenku. Přidejte sůl, cukr, smetanu, citronovou šťávu a žloutky. Zpracujte do tužšího těsta a nechte ve fólii nebo igelitovém sáčku odpočinout asi 15 minut.
Odpočinuté těsto rozválejte na obdélník silný 1 cm, přeložte na třetiny a opět rozválejte (jako při přípravě listového těsta). Opakujte asi třikrát, pak těsto nechte odpočívat v lednici 1–2 hodiny.
Vychlazené těsto rozválejte tloušťku 3–4 mm a vykrájejte z něj delší obdélníky. Uprostřed je prořízněte (ne až do krajů) a jeden konec obdélníku průřezem provlékněte. Vytvoříte tak typický zkroucený tvar.
Smažte je ve vyšší vrstvě horkého oleje dozlatova, nechte okapat na papírové utěrce a obalte ve směsi cukru a vanilkového cukru. Podávejte čerstvě usmažené.