Borůvkové léto
Kynutý borůvkový koláč s tvarohem
Budete potřebovat
- 150 ml mléka
- 40 g droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 300 g hladké nebo polohrubé mouky
- 40 ml oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
na náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 500 g borůvek
na drobenku:
- 50 g hrubé mouky
- 40 g másla
- 50 g cukru krupice
Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Poté z mouky, vejce, kvásku, oleje a trošky soli zadělejte vláčné těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na kulatý koláčový plech potažený pečicím papírem a rozetřete na něj náplň z tvarohu vyšlehaného s vejcem a cukrem. Koláč rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou připravenou z hrubé mouky, cukru a chladného másla. Nechte ještě asi 15 minut kynout, mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.
Kynuté knedlíky se žahourem
Budete potřebovat
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 1 vejce
- sůl
- trochu cukru
na žahour:
- 500 g borůvek
- 125 ml vody
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíci másla
- 1 lžičku solamylu (nebo hladké mouky)
- 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
Žahour připravte tak, že borůvky zalijete vodou a rozvaříte, pak přidejte cukr a máslo. V mléce či smetaně rozšlehejte solamyl (či mouku) a omáčku zahustěte. Jen krátce povařte a podávejte knedlíky přelité omáčkou.
Rychlý borůvkový džem
Budete potřebovat
- 1 kg borůvek
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 3 lžičky kyseliny citronové
Borůvky nasypte do většího hrnce a dobře promíchejte s želírovacím cukrem a kyselinou citronovou a přiveďte k varu. Vařte 3 až 5 minut. Horký džem naplňte do sklenic, uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby víčko dobře chytlo.
Babiččiny lívanečky
- Budete potřebovat
- 500 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 polévkovou lžíci cukru
- 10 g čerstvého droždí
- špetku soli
- olej na smažení
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a metličkou je rozmíchejte do ztracena. Potom přidejte vejce a ostatní ingredience, a také je trochu zamíchejte metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmíchejte dohladka, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout. Nakynuté těsto lijte na lívanečník a na mírném ohni smažte dozlatova lívance. Podávejte s borůvkovým džemem nebo s borůvkovou omáčkou (žahourem).