Barevná úroda ve sklenicích

Vyšperkujte si spíž vlastnoručně naloženými zeleninovými pochoutkami všech tvarů a barev. V zimě si za své úsilí a šikovnost budete blahořečit! Zkuste naše recepty.

Papriky, papričky, kozí rohy…

  • papriky nebo kozí rohy nebo chilli papričky

Na nálev:

  • 4 l vody
  • 1 l 8% octa
  • 650 g cukru
  • 150 g soli

Do každé sklenice:

  • 1 lžička oleje
  • 3 kuličky pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

1 Tento recept je výborný pro všechny druhy paprik. Z vody, octa, cukru a soli svařte nálev. Do každé čistě vymyté sklenice dejte koření.
2 Do sklenic narovnejte papričky či papriky zbavené semen a nakrájené na proužky.
Papriky zalijte nálevem, přidejte olej, sklenice zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 85 °C.

 


Barevné cukety s papričkami a rajčátky

  • menší cukety
  • papriky
  • kozí rohy
  • cherry rajčátka

Na nálev:

  • 2,25 l vody
  • 360 ml vinného octa
  • 240 g cukru
  • 30 g soli
Do každé sklenice

  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • listy plocholisté petržele
  • okvětí kopru
  • 1 lžička oleje

1 Zeleninu omyjte, cukety nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka, papriky na proužky. Z vody, vinného octa, vody a cukru svařte nálev.
2 Do sklenic dejte kuličky pepře a nového koření, bobkový list, několik listů petržele a kousek okvětí kopru. pak do nich pěkně naskládejte různobarevnou zeleninu včetně oloupaných stroužků česneku.
3 Zalijte nálevem, přidejte olej, zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Grilované cukety v marinádě

  • menší cukety
  • čerstvý rozmarýn
  • barevný pepř
  • 1 l olivového oleje
  • 100 ml vinného octa
  • 2 lžíce soli

1 Cukety nakrájejte na plátky a lehce ogrilujte. Olej smíchejte se solí, octem a kořením, přidejte grilované plátky cuket a dobře promíchejte.
2 Směs narovnejte do sklenic, dolijte marinádou a uzavřete. Sterilujte 20 minut při 80 °C. Stejně můžete naložit i grilovanou papriku.

 


Sladkokyselá červená řepa

  • červená řepa
  • 1 l vody
  • 500 ml jablečného octa
  • 60 g soli
  • 300 g cukru
  • česnek

1 Řepu omyjte, oloupejte a nakrájejte a naskládejte do sklenic.
2 Z vody, jablečného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím řepu ve sklenicích. Do každé sklenice přidejte oloupaný stroužek česneku. Uzavřete a sterilujte 20 minut při 85 °C.

 


Nakládaná rajčata

  • malá pevná rajčata

Na nálev:

  • 1,7 l vody
  • 100 g soli
  • 150 g cukru
  • 500 ml vinného octa

Do každé sklenice:

  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • okvětí kopru
  • 3 stroužky česneku

1 Menší pevná rajčata odstopkujte a důkladně omyjte. Do sklenic dejte koření, kopr a stroužky česneku a vložte do nich rajčata.
2 Z vody, vinného octa, cukru a soli svařte nálev a zalijte jím rajčata ve sklenicích. Zavíčkujte a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Domácí čalamáda

  • mrkev
  • paprika
  • květák
  • cibulky
  • česnek
  • 2 l vody
  • 125 g soli

Na nálev:

  • 1 l vody
  • 500 ml vinného octa
  • 250 g cukru
  • 50 g soli
  • 1 lžíce kuliček barevného pepře

1 Zeleninu očistěte a omyjte, cibulky a stroužky česneku oloupejte, květák rozeberte na růžičky, papriky zbavte semen a nakrájejte na kostičky, mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte ji do mísy. Sůl rozpusťte ve vodě a roztokem zalijte zeleninu. Nechte ji přes noc marinovat v lednici. Potom ji vyndejte z roztoku, propláchněte v čisté vodě a dejte do sklenic.
2 Smíchejte v hrnci vodu s octe, cukrem, pepřem a solí a svařte nálev. Zalijte jím zeleninu ve sklenicích, uzavřete a sterilujte 35 minut při 85 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek