Čerstvá chuť jara

Není nad zeleninu a ovoce z vlastní zahrádky. Pokud ji nemáte, dobře nakoupíte třeba na farmářských trzích. A pak můžete popustit uzdu své kuchařské fantazii, nebo zkusit naše tipy.


Pesto z medvědího česneku

  • 120 g divokého česneku
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 40 g piniových oříšků
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Listy divokého česneku ponořte asi na 10 sekund do horké vody, pak vložte do mixéru, přidejte parmazán, oříšky, olivový olej a citronovou šťávu. Rozmixujte najemno a ochuťte solí a pepřem. Toto pesto používejte stejně, jako například bazalkové pesto – do těstovin, salátů, zeleninových jídel, na rozpečené pečivo a podobně.

 

 


Kedlubnové hranolky

  • 4 kedlubny
  • hladká mouka na obalení
  • sůl

Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. Obalte v hladké mouce a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Osolte a můžete podávat.

 

 


Gratinované brambory s kedlubnami

  • 2 kedlubny
  • 400 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • snítka rozmarýnu
  • 3 vejce
  • 250 g smetany
  • 150 g ementálu
  • máslo na formu

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Česnek nasekejte najemno. Zapékací misku vytřete máslem. Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky brambor naskládejte do formy střídavě s plátky kedlubny. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, sýrem a česnekem, osolte, okořeňte pepřem a muškátovým oříškem a nalijte na zeleninu. Posypejte lístky rozmarýnu a vložte do trouby. Zapékejte asi 40 minut.

 

 


Babiččin jahodový džem

  • 1 kg rybízové šťávy
  • 1 litr vody
  • 80 dkg cukru
  • 1 kg jahod
  • 1 lžička rumu nebo čistého lihu

Rybíz zbavený stopek dejte do hrnce a zahřejte. Když bobulky začnou pukat, vylisujte šťávu přes jemné síto. Šťávu 20 až 25 minut vařte. Mezitím si v jiném hrnci připravte z cukru a vody cukrový roztok a vařte ho 15 minut. Do zhoustlého cukrového roztoku vsypte jahody a po 2 minutách varu je opatrně sítkem vyndejte na misku. Cukrový roztok pak vlijte do rybízové šťávy a vařte asi 15 minut. Poté přidejte jahody a společně nechte asi 10 minut na ohni, opatrně míchejte, aby jahody zůstaly celé. Ještě horkým džemem naplňte zahřáté sklenice. Nechte nepřikryté do druhého dne. Pak teprve zalijte povrch džemu lžičkou rumu nebo čistého lihu a sklenici zavíčkujte.

 

 


Jahodový mléčný koktejl

  • 400 g jahod
  • 1 l mléka
  • 2 lžíce cukru

Jahody, cukr a vychlazené mléko dejte do mixéru a mixujte asi 30 sekund.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek