Menu plné vitaminů
Mrkvová polévka se zázvorem
- 600 g mrkve
- 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 750 g zeleninového vývaru
- kousek zázvoru
- 2 pomeranče
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobení
V hrnci rozehřejte máslo a olej a přidejte najemno nasekanou cibulku a mrkev nakrájenou na kousky. Když cibule zesklovatí, přidejte 1 lžíci oloupaného a nahrubo nastrouhaného zázvoru a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Pak vše dohladka rozmixujte s pomocí ponorného mixéru, přidejte šťávu z pomerančů, zamíchejte a můžete servírovat.
Zapečené těstoviny s květákem a brokolicí
- 300 g brokolice
- 1 malý květák
- sůl
- 250 g penne
- 250 g mozzarelly
- ½ lžíce másla
- 200 ml smetany
- 2 vejce
Brokolici a květák očistěte a rozdělte na růžičky. V osolené vodě je asi 8 minut povařte a nechte okapat. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu na skus a slijte. Sýr nakrájejte na plátky. Formu na zapékání vymažte a troubu předehřejte na 225 °C. Polovinu těstovin dejte do formy, poklaďte květákem a brokolicí, navrch rozprostřete zbývající těstoviny. Smetanu smíchejte s vejci, osolte a vlijte do formy. Pečte asi 25 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 4 minuty zapéct.
Ovesná kaše s jahodami
- 400 ml mléka
- 400 ml vody
- 14 plných lžic vloček
- špetka soli
- 2 lžíce medu
- čerstvé jahody podle chuti
Do kastrolu dejte vodu a přidejte vločky, nechte asi půl hodiny stát. Pak přilijte mléko, osolte, oslaďte medem a vařte do zhoustnutí. Servírujte s kousky čerstvých jahod.
Jarní salát s rukolou a ředkvičkami
- 3 hrsti rukoly
- 1 svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 1 okurka
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Rukolu opláchněte a dejte do mísy. Přidejte omyté, na kolečka nakrájené ředkvičky, jarní cibulky a okurku a zakápněte dresinkem připraveným z medu, citronové šťávy a olivového oleje. Podle chuti osolte a opepřete.